2024'te emekli olmak avantajlı mı?

2024 yılında emeklilik dilekçesi verenler, 2025 yılında dilekçe verecek olanlara göre yüzde 30-35 oranında daha yüksek maaş alabilecek. Bu durum, emeklilik taleplerinde artışa neden oluyor. Konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bir çalışma yürüttüğü belirtiliyor.

2024'te emekli olmak avantajlı mı?
Yayınlanma:

2025 yılında emekli olacakların yaklaşık yüzde 30-35 oranında daha az maaş alacak olması bir süredir tartışılıyor. NTV'den Sibel Can'ın haberine göre, 2025'te emekli olacakların maaşlarının yaklaşık yüzde 30-35 oranında daha düşük olabileceği uzun süredir gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu konuda bir hazırlık yaptığı ifade ediliyor.

2024emekliolmak.jpg

Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, emekli olmayı düşünenlere acele etmemelerini tavsiye ediyor. Zengin, "SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olacakların acele etmemeleri gerektiğini belirtmek istiyorum. Bakanlığın bu konuda çalışma yaptığını biliyoruz. Henüz vakit var, dolayısıyla emeklilik için acele etmeye gerek olmadığını değerlendiriyorum," dedi.

Zengin ayrıca, 2024 yılında emekli olmanın getirdiği yüzde 30-35 oranındaki avantajın neredeyse yarısının refah payından kaynaklandığını, diğer kısmının ise enflasyonun düşme eğiliminde olduğu dönemlerde emekli olmanın daha avantajlı olmasından kaynaklandığını belirtti.

SSK ve Bağ-Kur'luların emekli aylıklarını belirleyen önemli kriterlerden biri de başvuru tarihidir. Enflasyon tahminlerine göre, 1 Ocak 2025 tarihinde dilekçe verenlerin aylıkları 2024 yılı için yüzde 86,16 yerine yaklaşık yüzde 40 ila 44 oranında artırılacak. Peki, 2024'te emekli olmak için ne zaman başvurmak gerekir?

Zengin, "Özel sektörde çalışanlar ve her ayın 1'inde maaş alan kamu işçileri, 31 Aralık'a kadar emeklilik talep dilekçesini verdikleri takdirde 2024 emeklisi sayılacaklar. Kamuda her ayın 14'ünde maaş alan işçiler ise 14 Ocak 2025 tarihine kadar emeklilik dilekçelerini verdiklerinde 2024 emeklisi sayılıyorlar," ifadelerini kullandı.

Gözler şimdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmanın sonucunda ortaya çıkacak formülde...

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.