Mehtap Mert

Mehtap Mert

Doğal afetlerde kadınlar ve kız çocukları 

Doğal afetlerde kadınlar ve kız çocukları 

Depremin üzerinden 12 gün geçti. Mucize kurtuluşlara ne kadar seviniyorsak, kaybettiğimiz 38.000 vatandaşımıza da bir o kadar yanıyor yüreğimiz. Ülke olarak yaralarımızı sarmak için top yekün çalışmaktayız. Afetin doğal, sonuçlarının doğaüstü olduğunun bilincindeyiz. 

Doğal afetler cinsiyetçi değildir. Fakat doğal afetlerin sonucunda cinsiyetlerin afetten etkilenme durumları çok farklıdır. 1999 depreminden sonra kadınların ve kız çocuklarının, erkeklerden ve erkek çocuklarından daha çok sayıda tecavüze, tacize, kaçırılmaya maruz kaldığı tespit edilmiştir. 

Gerek devlet kanalıyla gerekse şahsi yardımlarımızda kadınların ve kız çocuklarının düzenli kullanması gereken hijyenik malzemeler düşünülmelidir. Hamilelik ve doğum afetlerden sonra kadınları özellikle savunmasız hale getirir. Afet sonrası barınaklarda anne adayları ve emziren anneler için üreme sağlığı merkezleri kurulmalıdır. Anne adaylarının düzenli kullanması gerekli olan ilaçlar temin edilmeli, anne adaylarının ve emziren annelerin sağlıklı besin ve su ihtiyaçları karşılanmalıdır. 

Sahada bulunan devlet görevlileri ve gönüllü ekiplerde mutlaka kadınlar yer almalıdır ki, depremzede kadınlar ve kız çocukları ihtiyaçlarını çekinmeden paylaşabilsinler. Oluşturulan barınma alanlarında kadın ve erkek tuvaletleri ayrı olmalı, arkadan kilitlenebiliyor olması sağlanmalıdır. Yardım dağıtma noktaları, tenha ve ücra köşelerde olmamalıdır. Depremde bulunan kadın ve kız çocuklarının isim ve fotoğrafları paylaşılmamalıdır. 

Eşini kaybettiği için evin geçimini sağlamak amacıyla çalışmak isteyen kadınlarımıza iş imkanı tanınmalı, çalışma saatleri depremzede olduğu farkındalığıyla belirlenmelidir. Yeni doğum yapmış kadınlarımıza bebeği kreş yaşına gelinceye kadar maddi destek verilmeli, bebeği kreş yaşına geldiğinde kreş ve iş imkanı sağlanmalıdır. 

Afetlerin beraberinde getirdiği stres ve şokun aile içi şiddet olaylarını arttırdığı da bilinen bir gerçektir. Barolarla ve kadın örgütleriyle iletişim kurarak şiddete maruz kalan kadınlarımıza ve kız çocuklarımıza destek olunmalıdır. 

Yine, yeniden geçmiş olsun Türkiyem… 

 

 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehtap Mert Arşivi

Cemre

25 Şubat 2023 Cumartesi 00:05