Çikolata fiyatları rekora tırmanıyor!

Küresel arzdaki düşüş, kakao fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Yılbaşından itibaren kakao fiyatları yüzde 200'e varan bir artışla son 46 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Bu zam da çikolata fiyatlarının artmasına sebep olacak.

Çikolata fiyatları rekora tırmanıyor!
Yayınlanma:

Fildişi Sahilleri ve Gana gibi kakao üretiminin önemli bir kısmını sağlayan ülkelerde, büyük kakao fabrikaları tohum maliyetlerini karşılayamadıkları için üretimi azaltma veya durdurma kararı aldı. Bu durum, kakao fiyatlarının rekor seviyelere çıkmasına sebep oldu.

YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 200'DEN FAZLA ZAMLANDI

Son üç ayda kakao rekoltesindeki yüzde 50'den fazla düşüş, fiyatları uçuşa geçirdi. Aktarlarda kilogram fiyatı 600 TL'ye ulaşan kakao, yılbaşından bu yana yüzde 200'den fazla zamlanarak rekor seviyelere erişti. Bu zamın çikolata fiyatlarını da yukarı yönlü etkilemesi bekleniyor.

Eskişehir'de aktarlık yapan Koray Özkılıç, kakao fiyatlarının gelecekte daha da yükseleceğini belirtti. Rekoltenin yüzde 50'den fazla düşmesi nedeniyle kakao tedarikinde sıkıntılar yaşandığını ve talebin yüksek olmasıyla birlikte fiyatların arttığını ifade etti. Dünya pazarında hızlı bir yükseliş gösteren kakao fiyatlarının perakende satışlarda yılbaşından bu yana yüzde 200'den fazla arttığını söyledi. Eğer tedarik sürecinde düzelme olmazsa fiyatların artmaya devam edeceğini vurguladı. Şu anda kilogram fiyatı 600 lira olan kakao ürününün vatandaşlar tarafından az miktarlarda alındığını ve artık fazla almanın sona erdiğini belirtti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.