Eskişehir’de kültür sanatla buluştu
Merkezi Ankara’da bulunan Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin Eskişehir’de düzenlediği Kültür Sanat Söyleşisi’nin konuğu Yazar Mehmet Doğan oldu.
HABER FOTOĞRAF
AYNUR ÇETİN
Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleştirdiği söyleşiye, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği (KSMD) Başkanı İbrahim Gökdemir ile çok sayıda basın mensubu katıldı.
GÖKDEMİR: ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK
Öğrenci Merkezi Salon 2016’da gerçekleştirilen söyleşinin açış konuşmasını yapan Kültür Sanat Muhabirleri Derneği (KSMD) Başkanı İbrahim Gökdemir, 2013 yılında kültür sanat dünyasının paydaşları arasında iletişimi sağlamak amacıyla Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin kurulduğunu hatırlattı. Kültür sanat içerikli sorun ve güzellikleri kamuoyuna yansıtmak, kültür sanat muhabirlerinin, medya içinde hak ettikleri yeri edinmelerini sağlamak amacıyla kurdukları derneğin gerçekleştirdiği etkinliğinin önemine işaret eden Gökdemir, çalışmalarının devam edeceği vurgusunu yaptı.
ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANDI
Gökdemir’in konuşmasının ardından Yazar Mehmet Doğan’ın söyleşisine geçildi. Doğan, “Siyasi gündemin yoğun olduğu günler geçiriyoruz. Sonuç nasıl olursa olsun yeni bir Türkiye’ye uyanacağız. İyi ve güzel günler görmek temennisinde bulunuyorum” diye konuştu. Kültür sanat anlamında bu sene önemli gelişmeler olduğuna dikkat çeken Doğan, devletin bu konuda önemli bir adım attığına vurgu yaptı. Doğan, “Bu sen Türk Dili yılı ilan edildi. Umarım, önümüzdeki yıllarda da bu konuda etkileyici faaliyetler yapılır” diye konuştu.
DEVLET SANAT ALANINDA GÜZEL ADIMLAR ATTI
Türkiye'de, önceki yıllarda birçok önemli gün ve değerli isimler hakkında resmi kurum ve kuruluşların çalışma yapmadığını belirten Doğan, "Son zamanlarda kültür sanat alanında devletin güzel adımlar attığını gördük. Bir ay önce Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı Ankara'da bir toplantı düzenledi ve '2017 Türk Dili Yılı' ilan etti. İnşallah önümüzdeki bir yıl içinde bu konuda etkileyici faaliyetler yapılır istenilen sonuçlara ulaşılır” dedi.
Doğan, geçmişte özel günlerin hak ettiği derecede yad edilmediğini vurgulayarak, resmi kurumların, 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif'i anma günleri gibi önemli günleri hatırlamadığı dönemler de yaşandığını anımsattı. Doğan, "O dönemlerde gönüllü kuruluşlar olarak biz ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, sendikalar, TOBB gibi pek çok özgün kuruluş, Mehmet Akif Ersoy'u anma konusunda daha gayretli idiler." diye konuştu.
TÜRKÇE’NİN KULLANIMA ÖZEN GÖSTERİLMELİ
Türkiye’de sadece Avrupa klasiklerinin okunmasının doğru olmadığına vurgu yapan, Doğan, Eski Yunan eserlerinin Türkiye’de müfredatta olmayışını büyük eksiklik olarak gördüğünü belirtti. Türkçe’nin doğru kullanımı üzerine önemli açıklamalarda bulunan Doğan, her şeyden önce devletin Türkçe’nin kullanımında öncelikle kendi dilini düzeltmesi gerektiğini söyledi.
DOĞAN’A TEŞEKKÜR PLAKETİ
Yaklaşık 2 saat süren söyleşinin bir bölümü soru cevap şeklinde gerçekleşti. Söyleşinin sonunda Başkan Gökdemir, Yazar Doğan’a katılımlarından dolayı teşekkür plaketi verdi. Ayrıca ev sahipliğinden dolayı Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan”a verilmek üzere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı’ya da plaket verildi Doğan ve gazeteci grup, söyleşinin ardından Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, tarafından ağırlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.