İNTERNET BAĞIMLILIĞI/ İnternet nasıl bir bağımlılık türüdür?
İnternet davranışsal / maddesiz bağımlılık türleri içinde yer almaktadır. Bu bağımlılık türü içerisinde kumar bağımlılığı, kişi bağımlılığı ve seks bağımlılığı gibi bağımlılık türleri de yer almaktadır.
Davranışsal ve dürtüsel davranış kaynaklı bağımlılıkların nedeni; dürtü kontrol eksikliğidir. Bu tür bağımlılıklarda dürtüselliğin yanında; tekrarlayan davranışlarda söz konusudur. Kişi, yapmasının doğru olmadığını bildiği halde, karşı koyamadığı bazı davranışları tekrarlar ki buna: “kompülsiyon” adı verilir.
Dürtülere uymak ve kompülsiyonları yerine getirmek kişiye haz verir. Dürtülere karşı koymak ve kompülsiyonlara uymamak ise; kişiye acı verir. Bazı kişiler bu acılardan haz duyar. İnternet ve bilgisayar bağımlılığı bir anlamda kişinin zorlanma karşısında bir kaçışıdır. Kişi toplumsal ve gerçek yaşamla başa çıkmak yerine, kaçarak da haz duygusu yaşayabilmektedir. Özellikle kişi sanal dünyanın lideri durumundaysa bu hazzı katlanır. Sonuç olarak kişi interneti bir haz olarak görür ve mantıksızda olsa bırakmak istemez. Bazen kişi haz duygusunu yaşamak adına, bedelini ödemek koşulu ile pek çok riskli davranışta bulunabilir.(Ögel,2012)
Beyin ile ilgili yapılan araştırmalarda; bağımlılıkta haz duygusu dışında başka etkenlerinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Beynimiz de hazdan amigdala adı verilen bölge sorumludur. Prefrontal korteks adı verilen ön beyin bölgesi ise; arama davranışından sorumludur. Bağımlılık araştırmalarında amigdala haz üretmese bile insanların yine de bu davranışı sürdürdüğü gözlenmiştir. Çünkü prefrontal bölge devreye girmektedir. Kişi hoşlanmasa bile aramaya ve istemeye devam etmektedir. Bir anlamda “istemek hoşlanmak” değildir. Bu nedenle bağımlılara ceza vermek işe yaramaz. Çünkü cezadan kaçmak haz olsa bile, artık o kişi de “haz” yani “hoşlanmak” birincil olmaktan çıkmış, istemek hâkimiyet kurmuştur. Kişinin davranışını sürdürmesinin bir mantığı da kalmamıştır. (Ögel,2012)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.