Dr. Fzt. Taha İbrahim Yıldız

Dr. Fzt. Taha İbrahim Yıldız

Menisküs yırtılırsa ne olur?

Menisküs yırtılırsa ne olur?

Menisküsler diz eklemi içinde, uyluk ve kaval kemikleri arasında bulunan hilal şekilli yapılardır. En önemli görevleri, eklem üzerine gelen yüklerin bir kısmını absorbe etmek ve eklem içerisinde yük dağılımını daha düzgün hale getirmektir. Hem sporcularda hem de spor yapmayan bireylerde diz ağrılarının önemli nedenlerinden birisi menisküs yırtıklarıdır.

Menisküs yırtıkları, spor yapan bireylerde daha çok akut bir travma (spora yaparken dizinde dönme, dizine aldığı bir darbe, yüksekten düşme vb.) nedeniyle meydana gelir. Spor yapan bireylerin hepsinde oluşabileceği için de her yaş grubunda görülebilir. Spor yapmayan bireylerde ise daha çok kronik dejenerasyon ile yıllar içerisinde meydana gelir. Fazla kilolu olmak, diz çevresi kas kuvvetinin yetersiz olması, uzun süre ayakta durarak çalışmak vb. gibi durumlar en sık nedenleridir. Bunlara bir de yetersiz su içmeyi eklediğimizde, menisküslerde ilerleyici dejenerasyonlar oluşabilir. Özellikle 40 yaşında üzerindeki bireylerde menisküs yırtıklarına bağlı semptomlar açığa çıkmaya başlar.

Birçok kas-iskelet sisteminde olduğu gibi, menisküs yırtıklarında da ağrı en önemli semptomdur. Ancak ağrının şekli menisküsteki yırtığın yeri, yırtığın şekli ve yırtık büyüklüğüne bağlı olarak farklılıklar gösterir. Bireyler, menisküsteki yırtık bölgesi üzerine yük bindiren hareketlerde batıcı veya elektrik çarpar tarzda keskin ağrılar hissedebilir. Bu ağrılar genel olarak diz ekleminin içinden gelir ve bireyler ağrının yerini net olarak tarif edebilir.

Menisküs yırtıklarında görülebilen bir diğer semptom ise diz ekleminde kilitlenmedir. Özellikle dizin bükü olduğu ve üzerinde yük bindiği (çömelme, oturmadan ayağa kalkma vb.) gibi hareketler esnasında kilitlenmeler daha çok oluşur. Bu tarz kilitlenmelerin olması, menisküsteki lezyonun görece büyük ve serbest halde olduğunu düşündürür.

Menisküs yırtıkları, tedavi edilmezler ise bireyin günlük hayat aktivitelerini, yaşam kalitesini önemli oranda düşürür. Ayrıca spor yapmayı da engeller. Yırtığa bağlı olarak menisküsler, şok absorbe ve yük dağılımını sağlama görevlerini de yapamayacakları için diz ekleminde osteoartrit (kireçlenme) gelişimi de hızlanır. Bu nedenlerle menisküs yırtıklarının tedavi edilmesi önemlidir.

Menisküs yırtıklarının tedavisinde bireyin yaşına, semptomarının büyüklüğüne, fiziksel aktiviteye seviyesine (spor yapıp yapmamasına, spor yapıyorsa yaptığı spora) göre cerrahi veya fizyoterapi seçenekleri tercih edilir. Cerrahi tedavi sonrasında ise, toparlanmak ve ağrıdan tamamen kurtulmak için fizyoterapi alınmalı ve egzersiz yapmalıdır. Sizde de yukarıda bahsettiğim semptomlar varsa eğer, ortopediste ve fizyoterapiste giderek nasıl bir tedavi almanız gerektiği hakkında bilgi alabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Fzt. Taha İbrahim Yıldız Arşivi