Dr. Fzt. Taha İbrahim Yıldız

Dr. Fzt. Taha İbrahim Yıldız

Ev hanımları, omzunuza dikkat!

Ev hanımları, omzunuza dikkat!

Omuz ağrısı, kas-iskelet sistemi kökenli problemler arasında ilk 3’ te yer almaktadır. Toplumdaki görülme sıklığı %10 civarındadır. Omuz ağrıları, özellikle üst ekstremiteyi aktif olarak kullanan sporcularda (voleybol, güreş, amerikan futbolu vb.) sık olarak görülür.

Omuz problemlerinin en çok görüldüğü bir diğer grup ise ev hanımlarıdır. Özellikle ev işlerini yoğun olarak yapan ev hanımlarında omuz ağrısı sık olarak karşımıza çıkan bir durum. Omuz ağrısına neden olan temel ev işlerini; cam silmek, sürekli yüksek raflara uzanmak, elektrikli süpürge kullanmak olarak sıralayabiliriz. Bu aktivitelerin sürekli yapılmasına bağlı olarak omuz bölgesindeki kaslarda ve diğer yapılarda yıpranmalar meydana gelir. En çok karşılaştığımız patoloji ise, omuz sıkışma sendromudur.

Sıkışma sendromu, omuz bölgesindeki bazı tendon ve diğer yumuşak dokuların, yine bu bölgede sıkışması ve üzerlerine olan basının artması ile karakterizedir. Sonucunda ise bu yapılarda dejenerasyon ve ağrı meydana gelir ve bireylerin günlük yaşam aktivitelerini önemli oranda etkilenir.

Problemin erken dönemlerinde, ağrıların sıklığı daha azdır ve yalnızca zorlandığında ortaya çıkar. Bu nedenle de genellikle önemsenmez. Ne zamanki ağrıların sıklığı artar, artık ev iş yapılmadığı zamanlarda, kişisel bakım yaparken ve geceleri de ağrı oluşmaya başlar, o zaman bireyler tedavi amacıyla hastaneye başvurur. Bu süreç ise genellikle 6 aydan daha uzun sürer. Ancak çoğu zaman artık problem kronikleşmiş ve dejenerasyon ilerlemiş olur. Bu durumda tedavi ise, problemin ilk ortaya çıktığı zamana göre çok daha zordur. Çünkü, artık elimizde basit bir zorlanma değil, dejenere olmuş dokular vardır. Bu nedenle, problemin tedavisinden ziyade önüne geçilmesi daha önemlidir.

Birkaç hususa dikkat ederek, ev hanımlarında oluşabilecek omuz problemlerinin önüne geçmek ise mümkün.

1-Ev hanımlarında omuz ağrılarının en temel nedeni, sürekli yüksek raflara uzanmak veya cam silmek gibi tekrarlayan baş üstü ve zorlayıcı aktivitelerdir. Bu aktiviteler daha dikkatli ve yavaş yapılmalı, sık kullanılan eşyalar alt raflarda tutulmalı, yüksek raflara uzanılması gerektiğinde ise sandalyeden yardım alınmalıdır.

2-Kendilerine ağır gelecek ve omuzlarını zorlayacak işlerde eşlerden destek istenmelidir.

3-Sağlıklı bir omuz ve omuz çevresi kas iskelet yapısına sahip olmak omuz ağrılarından korunmanın en önemli yollarından biridir. Ancak ülkemiz ev hanımları, ev işleri haricinde maalesef yeterli fiziksel aktivite yapmıyorlar. Bu nedenle, omuz çevresi başta olmak üzere, genel vücut bölgelerine yönelik düzenli egzersiz yapılmalıdır.

4-Omuz ağrısı oluşması durumunda ise, fazla ötelemeden hekime ve fizyoterapiste başvurulmalıdır.

Tüm ev hanımlarımıza ve bizleri yetiştiren annelerimize sağlıklı dolu günler dilerim.

Kaynaklar

  1. Omuz Ağrılı Hastaların Demografik ve Klinik Sonuçları (Demographic and Clinical Outcomes of the Patients with Shoulder Pain); 2013; Bayram Kelle, Selen İnan
  2. Shoulder pain prevalence and risk factors in middle-aged women: A cross-sectional study; 2019; Fariba Khosravi, Zahra Amiri, Negar Akhavan Masouleh, Pegah Kashfi, Fatemeh Panjizadeh, Zahra Hajilo, Saiedeh Shanayii, Soheila Khodakarim, Leila Rahnama.
  3. Subakromiyal Sıkışma Sendromunda Demografik Özellikler (Demographic Characteristics İn Subacromial Impingement Syndrome); 2007; Nurullah Berberoğlu, Mustafa Çalış.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Fzt. Taha İbrahim Yıldız Arşivi