Dr. Fzt. Taha İbrahim Yıldız

Dr. Fzt. Taha İbrahim Yıldız

Sağlıklı bir yıl olsun

Sağlıklı bir yıl olsun

Bugün, yeni yılın ilk günü.

Hepimizin yeni yıldan farklı umutları ve beklentileri var. Bunları hayata geçirmek için de çalışacağız ve çaba harcayacağız. Yeni yıl ile ilgili çoğumuzun dilekleri arasında olan bir dilek daha var; sağlıklı bir yıl. Sağlık, birçoğumuzun dilediği ancak bunun için gereken ehemmiyeti vermediği bir konu. İnsan iki şeyin kıymetini çok geç olana kadar bilmezmiş: boşa geçen zaman ve sağlık. Bugün ise sağlığımızı nasıl koruyabilir, daha iyi hale getirebilir ve kıymetini bilmek için neler yapabiliriz? Kısaca bunları konuşacağız.

Yaşın ilerlemesi ile birlikte diyabet (şeker), tansiyon, kalp problemleri gibi birçok kronik rahatsızlığın görülme riski de artar. Kronik rahatsızlıklar, düşük yaşam kalitesinin ve erken ölüm nedenlerinin başında gelen problemlerdir. Ayrıca, farklı kas-iskelet sistemi problemleri de günlük hayatımızı önemli ölçüde etkilemekte ve hem maddi hem de manevi kayıplara neden olmaktadır. Tüm bu saydığımız akut ve kronik problemlerden korunmak, daha doğrusu bu problemlere yakalanma riskini önemli oranda azaltmak mümkün. Bunu yapmanın birkaç yolu var. Ancak en önemlileri, doğru beslenmek ve spor yapmak.

Doğru beslenmeyi basitçe; vücudumuzun ihtiyacı olan besin öğelerinin her birini yeteri kadar ve doğru besin maddeleri yoluyla almak olarak tanımlayabiliriz. Dikkat etmemiz gereken noktalar ise, ihtiyacımızdan daha fazla besin öğesi almamak ve sağlığımıza zarar verecek olan besinlerden kaçınmaktır. Yanlış beslenme hem kilo alımına neden olur hem de kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini artırır. Bu nedenle, beslenmeye ve alınan besinlerin kalitesine dikkat etmeliyiz. İhtiyacımızdan çok daha fazla besin alarak kilo almamaya ve vücut sistemlerimiz üzerinde anormal stres yüklemekten kaçınmaya ise özen göstermeliyiz.

Sağlığımızı korumanın bir diğer yolu ise egzersiz. Egzersiz vücut sistemlerini düzenlenmesine ve hormonal dengenin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca egzersiz ile vücudumuza doğru ve dereceli olarak uygulayacağımıza fizyolojik stres, dokuların yenilenmesini ve iyi yönde adaptasyon göstermesini sağlar. Tüm bunlar sayesinde de kalp-damar sağlını korumamıza, kas-iskelet sisteminin gelişimine ve sistemik dengenin korunmasına yardımcı olurken ve birçok akut ve kronik rahatsızlığa karşı ise koruma sağlar.

Bu yıl, artık sadece sağlık dilemeyelim. Sağlıklı bir hayat için adım atalım. Beslenmemize dikkat edelim ve elimizden geldiği oranda spor/fiziksel aktivite yapalım.

Hepinize sağlıklı ve tüm dileklerinizin gerçekleştiği bir yıl dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Fzt. Taha İbrahim Yıldız Arşivi