Meslek seçimi puanla değil yetenekle olmalı
ORHAN KEMAL ERKILIÇ
Dünyaya gelen her çocuk; en güzel hayatı, en başarılı mesleği ve her şeyin en iyisini hak eder… Bu şartlar her zaman sağlanamaz ve bu sadece şansla açıklanabilecek bir durum değildir. Bugün ülkemizde en çok tartışılan konulardan biri olan eğitim sistemi, mesleği olmayan çok ama çok sayıdaki genci hayatın kollarına atıyor. Meslek olmadan çark dönmüyor, bazı iş kollarında çalışacak kimse bulunmuyor. Herkesin doktor, mühendis ya da yazılımcı, akademisyen olması mümkün değil. Böyle bir dünya en başta bu meslek grubundakileri mutsuz eder. Doğru bir sağlık taraması ile kime spora; kimi yeteceğine uygun bir sanat dalına yönlendirilmeli. Kimi en başta meslek sahibi olacak şekilde hayata hazırlanmalı; eğitim hayatında başarı sinyali verenlere de imkan sağlanmalı… Bunlar hem kolay hem de zor şeyler maalesef…
Bizim konumuz bugün mesleki eğitim…
Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB), başkentte meslek odalarının gelişmesine, ekonomiye katkı sunmasına ve elbette kente değer katması adına çalışmalar yürütüyor.
ANKESOB Basın Müşaviri Murat Kocakök ise yıllardır servis ettiği haberler ile bu özel çalışmaların duyurulmasına katkı sunuyor.
HER ÇOCUK, HER GENÇ VE HER MESLEK KUTSALDIR…
Kocakök’ün servis ettiği son haberlerden biri her zaman olduğu gibi önemli mesajlar içeriyordu. ANKESOB/Birlik Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi (BMEDB) Toplantısı’na katılanlardan ANKESOB Eğitimden Sorumlu Başkan Vekili Muhittin Köksal, “Okullarımız her şeyden önce her mesleğin kutsal olduğunu çocuklarımıza öğretmekle yükümlüdür” diyordu.
PUANA GÖRE MESLEKİ SEÇİM BÜYÜK BİR HATA
ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen ise yine çok çarpıcı konulara değiniyordu: “Yaşanan gelişmeler bize göstermektedir ki; endüstri 4.0'a uyum sağlayamayan kaybedecek, yeşil dönüşüme uyum sağlayamayan ise ihracat yapamayacaktır. Dijital ve yeşil dönüşüm her geçen gün hız kazanırken geleceğin işlerini öngörmeli, ihtiyaç duyulacak işgücünü ve bilgi, yetkinlik seviyelerini belirlemeliyiz. Meslek seçimi de kişinin kabiliyet ve yeteneği doğrultusunda değil, girmiş olduğu LGS ile ÖSS sınavlarında almış olduğu puana göre belirlenmektedir. Böyle olunca da puanınız nereyi tutuyorsa o mesleği seçmek zorunda bırakılıyorsunuz. Son olarak değinmek istediğim bir diğer husus ise; Mesleki ve teknik eğitime halen öğretmen yetiştiren bir kurum/okul bulunmamasıdır.”
MESLEKİ EĞİTİM İSTİHDAM DEMEKTİR
ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar da “Statik bir eğitim anlayışı yerine eğitim sisteminin sürekli olarak dinamik bir şekilde endüstriyi ve teknolojiyi takip etmesi ve eğitim sürecinde bunlardan yararlanılması ülkemiz için çok önemlidir. Ayrıca eğitim süreci, toplumun endüstri ve üretim kültürüne hazırlanmasını sağlama görevini de üstlenmektedir. Bir öğretim ve öğrenim meselesi olan mesleki ve teknik eğitim, işgücü piyasaları için yetişmiş nitelikli insangücü ve istihdam demektir” sözleriyle konuya dikkat çekmiş.
GELİŞTİRMEK, TEŞVİK ETMEK ZORUNDAYIZ
Ülkemiz her alanda liderlere, yöneticilere ihtiyaç duyacaktır. Ama her iş koluna mesleki eğitimle kazandırılacak kadroların önemi her zamankinden daha büyük anlam taşıyor.
Savaşı kazandıran ordunun iyi olmasıdır. Meslek sahibi her genç yalnızca kendisine değil ülkesine de kazandırır… Mesleki eğitimi geliştirmek, teşvik etmek ve yatırım yapmak zorundayız!..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.