Sefer Aşır Eraslan

Sefer Aşır Eraslan

Tekamül mü? Soysuzlaşma mı?

Tekamül mü? Soysuzlaşma mı?

Öğrencilik yıllarımda, elli sene önce okumuştum bu kitabı. Mısırlı Mahammet Kutup’un eserinin adı “Tekamül  mü Soysuzlaşma mı?” Tekamül ne kadar güzelse makbulse, soysuzlaşma da daha beter bir hal. Tekamül insan has bir durum. Hep gelişmek, yenileşmek, güçlenmek, daha iyi olmak… Mükemmele erişmek anlamına gelen tekamül bir iyiliğin neticesidir.

Sosysuzlaşma ise var olan, bulunduğu halden daha kötü bir duruma gelmek, bozulmak demektir. İnsan tekamül etmelidir. İnsana maymunun tekamül etmiş şekli diyenler vardır. Çünkü “bir günü diğer gününe eşit olan zarardadır” prensibi bizim inanç sistemimizin düsturlarındandır. Bu gün bir şey öğrendinse yarın daha fazla öğreneceksin. Bu gün bir iyilik yapmışsanız yarın daha fazla iyilik yapmak durumundasınız. Beklemek, durağanlaşmak hantallaşmayı da beraberinde getirir. Temel eğitimini tamamlayan gençler ”tekamül eğitimi” için başka şehirlere gönderirler. Kuran öğrenen, hafız olmak isteyen istidatlı gençler sırf tekamül üzerine yoğunlaşan başka bir yere gönderilerek maksadın hasıl olmasını beklerler.

Siyasette, idarede, hayat tarzında, inanç sisteminde farklılıklar gösterenler olur. Bunun bir kısmı tekamüldür. Makbuldür. Diğer kısmı da soysuzlaşma sınırlarına dahil olur. Ufacık bir çıkarı için adam satanlar, saf değiştirenler hangisi olur acaba? Bu arada bulunduğu saflarda bir hastalık, bir mankurtluk varsa olumsuzda beklemek de, onu terk etmemek de soysuzlaşmaya varan olumsuz neticeler doğurur. Siyasetteki saf değiştirmeler herhalde bir küçük çıkarı için neleri feda ettiğini gösterse de bunu “vatan, millet, insanımız... için” yaptığını söyleyenler saptırmakta sapıtmakta ve hatta satmaktadır.

Tekamülün neticesi kimseyi beğenmeyip tepeden bakmalar ve “burnundan kıl aldırmamak şeklinde ifade edilen başkalaşmaya varmamalıdır. “Uzmanlaşıyorum” diye azman olup çıkmak zapt edilememek hepsi birer olumsuzluğun ifadesidir.

Tekamül edemeyenlerin sonu yok oluştur. Çürümektir. Hep hareket daima yenileşme tekamülün bir vasfıdır.

Dünün enikleri azmanlaşıp koca it olduklarında havlamaları da çok oluyor maalesef…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sefer Aşır Eraslan Arşivi