Türkiye’de uluslararası akreditasyonu olan bir fakülte ve bölümü…
Ankara Üniversitesi, Cumhuriyet tarihini ve misyonunu milletiyle özdeşleştirmiş, bütünleştirmiş bir üniversitedir. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk yükseköğretim kurumu olan Ankara Üniversitesinde hâlihazırda 19 fakülte, 1 yüksekokul, 14 enstitü, 11 meslek yüksekokulu ve farklı alanlarda faaliyet gösteren 49 araştırma ve uygulama merkezi mevcut olup, bunların tamamı da üstün bir bilimsel çaba ve başarıyla görevlerini yerine getirmektedirler.
Ankara Üniversitesi bünyesindeki 19 fakülteden biri de bu sanal ortamın sınırlılıkları kapsamında özet bilgilerle tanıtımı yapılması amaçlanan ve bünyesinde de öğretim üyesi olarak görev yaptığım Uygulamalı Bilimler Fakültesidir. Adı geçen fakülte 26 Ağustos 2014 tarihinde kurulmuş olup, bu fakültede Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü, Aktüerya Bilimleri Bölümü ve Lojistik Yönetimi Bölümünün yapılandırılması sağlanmıştır.
Uygulamalı Bilimler Fakültesinin temel kuruluş gayesi; kentleşme, kentsel büyüme, kentsel dönüşüm ve yaşam kalitesi, kırsal değişim ve kalkınma, gayrimenkul geliştirme, gayrimenkul ve varlık değerleme, gayrimenkul yatırımları ve finansmanı, proje ve yapım yönetimi, tesis ve gayrimenkul yönetimi, kent lojistiği ve lojistik yönetimi gibi hızla gelişen alanlarda lisans ve lisansüstü eğitim ve araştırma çalışmalarının geliştirilmesi ve ülkemize insan kaynağı ve araştırma altyapısının sunulması olarak tespit edilmiştir.
Bunları tamamlamak üzere yakın gelecekte veri bilimi (data sciences), mekânsal veri yönetimi, akıllı şehirler ve binalar, akıllı ulaşım sistemleri, risk yönetimi ve sigortacılık, yönetim bilişim sistemleri gibi dallarda da programların açılması mümkün olacaktır. Uygulamalı Bilimler Fakültesi esasen birçok dalda açılım yapabilecek yapıya ve potansiyele sahiptir. Ülkemizde, uygulamalı bilimler fakültelerine yaklaşımın hemen her üniversitede farklı biçimde ele alındığı görülmektedir. Gelecek yıllarda yeni açılacak bölümlerle kamu ve özel kesimin ihtiyaç duyduğu yeni meslek dalları ve disiplinlerarası çalışma ve meslek dallarına hızla yönelmek mümkün olabilecektir.
Uygulamalı Bilimler Fakültesinin akademik kadrosu, alanlarında son derece yetkin ve sektörde de deneyim sahibi öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Bu son derece donanımlı akademik kadro ve sundukları eğitim de öğrencilerin meslekî kariyeri için gerekli olan becerileri kazanmalarını sağlayacak kapsamlı bir program sunduğu gibi öğrencilerin eğitimleri esnasında en güncel durumları öğrenmelerini de mümkün kılacak şekilde yetişmelerini sağlamaktadır. Bu avantaj ve kolaylıklar da öğrencilerin mezuniyet sonrası hızla ilerleyebilecekleri bir kariyere adım atmalarını da imkân vermektedir.
Uygulamalı Bilimler Fakültesi hâlen Aktüerya Bilimleri Bölümünde 285 öğrenci ve Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümünde 428 öğrenci olmak üzere toplam 713 öğrenci ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bahse konu iki bölümde lisans öğrencilerinin 20’si yabancı uyrukludur. Bu sayı komşu ülkeler ve akraba devletler ve topluluklarının ihtiyaçlarına göre çok yetersiz olup, bu alanda çok yoğun gayret gösterilmesi gerektiği açıktır. Başta Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Baltık Ülkeleri ve Balkan ülkeleri ile ortak programlar geliştirilmesine fevkalâde ihtiyaç duyulmakta olup bu alanlarda hızla yeni ortak diploma programlarının açılmasının da orta vadede hayata geçirilmesi planlanmaktadır.
Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümünden 2020-2022 döneminde 162 ve Aktüerya Bilimleri Bölümünden 50 olmak üzere toplam 212 öğrenci mezun olmuş ve bu yılki mezunlarla birlikte bu sayı 310 olmuştur. İki bölümden toplam mezunların % 67’si ilk altı ay içinde kamu ve özel kurumlarda işe yerleşme imkânı elde etmektedir. Mezuniyet sonrası işe yerleşme oranı bölümlere göre farklılık göstermekte olup, gerçekte her mezun olacak öğrenciye ve mezuna iş imkânı olmakla ve sunulmakla birlikte kimi öğrencilerin mevcut yahut önerilen iş imkânlarını tercih etmemeleri sonucunda mezuniyet sonrasında ilk altı ayda işe yerleşme oranı Fakültemiz Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü mezunlarında % 89 – 91 dolayındadır. Bu rakam, Türkiye’deki yüksek öğrenim mezunları bakımından Bölümü açık ara öne çıkarmaktadır. Bölüm mezunlarının Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü ile yurtiçi veya dışındaki ilgili diğer dallarda yüksek lisans programlarına devam edenler de dikkate alındığı zaman mezunların iş bulma oranının % 96’ya yükselmektedir. Bu yönü ile istisnasız Türkiye’de mezuniyet sonrası ilk altı ay içinde en kolay ve nispeten yüksek maaş ile iş bulan mezunlara sahip olan ilk ve tek Bölümün, Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü olduğu açıktır.
Fakültemizde kamunun, sektörün ve piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda yeni bölümlerin açılması da hedeflenmektedir. Bunun yanında Uygulamalı Bilimler Fakültesi bölümlerinin araştırmacı yetiştirme ve Türk ve yabancı üniversitelerin araştırmacı ihtiyacını karşılamak gibi önemli bir misyonu olduğunu da belirtmek gerekir.
Kamu ve özel sektör ile güçlü bir iş birliği içinde olduğu gibi uluslararasılaşma yolunda da hızla ilerlemekte olan Uygulamalı Bilimler Fakültesinin başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı, ilişkili ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere toplam 20 adet Bakanlık, Belediye, Kamu İktisadî Teşebbüsleri, Belediye Birlikleri, kamu ve özel bankalar, katılım finans kurumları, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, organize sanayi ve endüstri bölgeleri, tesis ve gayrimenkul yönetimi, gayrimenkul tanıtım, yatırım ortaklıkları, fonlar ve diğer meslek dernekleri dâhil olmak üzere 42 kurum ile eğitim-araştırma ve danışmanlık anlaşması mevcuttur. Çok genç bir akademik birim olan Uygulamalı Bilimler Fakültesi; yaptığı işlerle üniversite-kamu-özel sektör iş birliğinin kurulması ve geliştirilmesi için model oluşturmaktadır. Aynı durum uluslararası meslek ve eğitim kurumları iş birliği ve uluslararası akreditasyon çalışmaları için de geçerli olup Uygulamalı Bilimler Fakültesinin Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü, alanında üç önemli uluslararası akreditasyona sahip olmuş ve mezunları yurt dışında kolaylıkla iş bulma ve çalışma imkânına sahip olmuştur. Bu bakımdan da uluslararasılaşma çalışmaları Uygulamalı Bilimler Fakültesinin temel önceliği olduğu gibi verdiği lisans diploması bakımından da Fakültemiz, Türkiye’de uluslararası akreditasyona sahip yegâne akademik kurumdur.
Haziran 2023 ayında kısa adı YKS olan Yükseköğretim Kurumları Sınavına giren lise mezunu gençlerimizin aldıkları puanlar ÖSYM’nin internet adresi ya da mobil uygulamasından erişime açılmış durumdadır. Sonrasında ise aldıkları puanlara göre öğrencilerin üniversite, fakülte ve bölüm tercihinde bulunmaları gerekecektir. Bu aşamada kamuda ve sektörde somut ve her geçen gün önemi artan gayrimenkul geliştirme ve yönetimi alanında kariyer edinmek isteyen ve bu sahada geleceğin profesyonelleri arasında yer almak isteyen gençler için Uygulamalı Bilimler Fakültesi, kendi alanında, gençlerimize gerekli olan becerileri kazanmalarını mümkün kılacak kapsamlı bir eğitim programı sunmakta, mezuniyet sonrasında da uluslararası geçerliliği ve karşılığı da olan sıra dışı ve benzersiz bir seçenek sunmaktadır.
Bu konularda daha kapsamlı bilgilere erişmek isteyen üniversite adayları uzanımı aşağıda yer alan Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi web sitesini ziyaret edebilirler. (http://ubf.ankara.edu.tr/)
Gençlerimizin, ÖSYM tarafından açıklanan YKS sonuçlarında bu zamana dek bu doğrultuda vermiş oldukları emeklerinin karşılığını en güzel şekilde almış olmaları, sonrasında da yapacakları tercihler ile gelecekteki çalışma hayatlarında potansiyellerini en verimli şekilde ortaya koyacakları, kendilerini mutlu ve tatminkâr olmalarını mümkün kılacak şekilde bir akademik eğitim görmeleri dileğiyle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.