İrfan Paksoy

İrfan Paksoy

YAKIN DOĞU’YA RETROSPEKTİF BAKIŞ - 2 (HAŞİMÎ ARAP İSYANI HAZIRLIKLARI)

YAKIN DOĞU’YA RETROSPEKTİF BAKIŞ - 2 (HAŞİMÎ ARAP İSYANI HAZIRLIKLARI)

GİRİŞ…

Bir önceki makalemde, devam eden I. Dünya Savaşı’nda 5 Haziran 1916 tarihinde yurttaşı olduğu Osmanlı Devleti’ne isyan eden, İngilizler tarafından kullanılan ve sonu da pek hazin olan Şerif Hüseyin’in öz yaşamından bahsetmiştim. Bugünkü yazımda da Şerif Hüseyin’in liderliğinde 5 Haziran 1916 tarihinde başlayacak olan Haşimî Arap İsyanı hazırlıklarından bahsedeceğim.

İNGİLTERE’NİN BÖLGEYE İLİŞKİN ÇIKARALARI …

İngiltere’nin, sömürgesi olan Hindistan yolunun bekâsı açısından büyük önem arz eden Mısır’da İngilizler tarafından büyük bir askerî varlık bulundurulmaktaydı. Bunun sebebi ise Hindistan’a giden - Hindistan’dan gelen ticaret yolu üzerinde bulunan son derece önemli bir ticarî suyolu olan Süveyş Kanalı‘nın bu coğrafyada bulunmasıydı. Savaş başlamadan önce Basra’yı işgâl eden İngilizler hem Hindistan yolunu hem de İran petrollerini emniyet altına almıştı. İngiltere, Hindistan yolu üzerindeki önemli bir suyolunu coğrafyasında bulunduran Mısır’ın bekâsı için, bu coğrafyanın doğusunda İngiltere’ye müzâhir ve/veya kontrolünde olan tampon bölge ve devlet(çik)ler kurmak istiyordu. İngiltere’nin bu stratejik güvenlik ihtiyacı da Osmanlı Devleti’nin Orta Doğu topraklarının, İngiltere çıkarlarına göre yeniden düzenlenmesini gerektiriyordu. İngilizler, Orta Doğu’nun yeniden şekillendirilmesine yönelik bu çabalarını, ABD Başkanı Woodrow Wilson’ın Orta Doğu’ya müdâhil olmasına fırsat vermeden sonuçlandırmak istiyordu. İngilizler gerek Orta Doğu’yu yeniden şekillendirmek gerekse de Orta Doğu’da Osmanlı Devleti’ne karşı dengede devam etmekte olan savaşı kendi lehine döndürmek için tüm ümidini Şerif Hüseyin [1] kanalıyla Osmanlı Devleti’ne karşı çıkarılacak bir Arap İsyanına bağlamıştı.

SAVAŞ BAKANI KITCHENER’İN DÜŞÜNCELERİ…

İngiltere Savaş Bakanı Lord Kitchener, Orta Doğu’yu Osmanlı Devleti’nden koparmak istiyordu. Batı (Avrupa) Cephesi’nde devam eden savaşın bir cephe savaşına dönüştüğünü ve statik bir hâl aldığını gören Kitchener, Şerif Hüseyin’i kullanarak Orta Doğu’yu Osmanlı Devleti’nden koparıp bu coğrafyayı İngiltere çıkarlarına elverişli hâle getirmek istiyordu. Arap emirler ve halklar Osmanlı’ya karşı ayaklandırılmak suretiyle bu topraklar Osmanlı’dan koparılabilir ve bu bölge İngiliz çıkarlarına uygun hâle dönüştürülebilirdi. Kitchener’in bu düşüncesinin projeden uygulamaya dönüşmesi Kitchener’in isteğiyle İngiliz Kâbinesine alınan Mark Sykes’e düşecekti. Kitchener’ın isteği üzerine İngiltere’nin Orta Doğu politikasından sorumlu kılınan Mark Sykes, bu bölgedeki çalışmalarında da Kitchener’ın politikalarına uygun hareket etti. 1915 yılında Orta Doğu’da yeniden inceleme gezisine çıkan (Savaş Bakanı Kitchener’in) Orta Doğu uzmanı Mark Sykes de Orta Doğu’da sonuç almadan İngiltere’nin savaşı kazanamayacağını anlamıştı.

ERTELENEN İSYAN…

Orta Doğu’yu dört bir yandan kuşatacak bir politika yürüten İngiltere 1912 yılından itibaren Şerif Hüseyin ile de temas kurmuştu. Şerif Hüseyin Mart 1915 ayında oğlu Faysal’ı Suriye üzerinden İstanbul ve Çanakkale’ye gönderip, Mart-Nisan aylarında oralarda incelemelerde bulunmasını, Padişah ve devlet ricâli ile yapılan görüşmelerde de kendisinin devlete bağlı olduğu algısını oluşturmaya çalışmasını istemiştir. Faysal, Mayıs ayı sonunda Medine’ye oradan da Haziran sonunda kardeşi Ali ile birlikte Mekke’ye döner. Faysal, Mekke’ye döndüğünde, babasına, Çanakkale’de İngilizlerin başarılı olamadığını ve Suriye’deki durumu anlatarak, planlanan ayaklanmanın geciktirilmesini tavsiye eder.

Not: Devam edecek

© 2023. Bu makalenin / yazının içeriğinin telif hakları yazarına ait olup, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereği kaynak gösterilerek yapılacak kısa alıntılar ve yararlanma dışında, hiçbir şekilde önceden izin alınmaksızın kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayımlanamaz ve dağıtılamaz.

SONNOT

[1] Osmanlı Devleti’nin bir vilayeti olan ve Valiler tarafından yönetilmekte olan Hicaz’da Vali’den başka Hz. Muhammet’in mensubu bulunduğu Hâşimî soyundan gelen ve sınırlı yetkilere sahip bir de emir bulunmaktaydı.

KAYNAKLAR

Bostancı, Mustafa; “Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin Hicaz’a Hâkimiyet Mücâdelesi”, Gazi Akademik Bakış, Cilt 7, Sayı 14, Ankara 2014.

Çiçek, M.Talha; “”Arap İhaneti" Meselesi: Ne İdi, Ne Oldu?”, Toplumsal Tarih, 29.06.2018.

Frankopan, Peter; Alternatif Dünya Tarihi, (Çeviri: Mengü Gülmen), Pegasus Yayınları, 1. Baskı, İstanbul 2018.

Neiberg, Michael S.; The World War I, New York University Press, New York-USA 2007.

Paksoy, İrfan; Cihan Harbi’nde Osmanlı Devleti, Boğaziçi Yayınları, İstanbul 2018.

Toker, Hülya; “Birinci Dünya Savaşı’nda Mekke Emiri Şerif Hüseyin’in İsyanı”, Beşinci Askerî Tarih Semineri Bildirileri I, Gnkur.Bsmv., Ankara 1996.

Tucker, Spencer C. Tucker; “Husayn İbn Ali, King (1856-1931)”, The Encyclopedia of World War I, Vol. II, (Ed. Spencer Tucker), ABC-CLIO Inc., California - USA 2005.

Wilson, Marry C.; “Abdullah Ibn Hussein”, Political Leaders of the Contemporary Middle East and North Africa: A Biographical Dictionary, (Ed. Bernard Reich), 1st edition, Greenwood Press, New York - USA 1990.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrfan Paksoy Arşivi