Mesut Karaca

Mesut Karaca

Altın nasıl alınır

Altın nasıl alınır

Ons altın arttı, dolar endeksi düştü, emtia fiyatları çöktü gibi o kadar çok ekonomi haberiyle anlık olarak karşılaşıyoruz ki çoğunun ne olduğunu bile bilmiyoruz. Bizim bildiğimiz ve anladığımız 22 ayar bilezik, küçük altın, reşat altın, gram altın, külçe gümüş vs. Oysa ekonomi hayatımız olmuş farkında değiliz.

Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde bundan en çok etkilenen milli para birimidir. Para hızla değer kaybeder ve insanların alım gücü günden güne düşer. Böyle dönemlerde özellikle ücretli, emekli, küçük esnaf ne yapacağını şaşırır ve ekonomik olarak kendini koruma yolları aramaya başlar. Aksi durumda cebindeki parası buharlaşır da haberi olmaz.

Vatandaş, altın veya dövizi almaya yahut satmaya karar verdiği anlarda kuyumcuların, döviz bürolarının veya bankaların alım-satım farkını acayip derecede açtığını görür. Eğer altın ya da döviz alacaksa artık çok pahalı olmuş, satacaksa aradaki marj o kadar açılmıştır ki elde edeceği kar rakamı maalesef elinden gitmiştir.

Her ne kadar ekonomi yönetimini beğenmesem de geçtiğimiz dönemde yapılan en doğru şey Darphane Altın Sertifikasının çıkarılması olmuştur. Bu sertifikalar İMKB de işlem görmekte olup bir tane sertifika değeri serbest piyasadaki 1 gram altının yüzde biri kadar fiyattan satılmaktadır. Sertifika yoluyla enflasyon döneminde bir gramından daha düşük tutarlarda altın alınması sağlanmış ve vatandaşın sağlam paraya olan talebi, “döviz” yerine bu sertifikalarla bir nevi “altın paraya” yönlendirilmiştir. Borsada işlem görmesi nedeniyle de hisse senetlerindeki fiyat dalgalanmaları sırasında altına geçme fırsatı verdiği için nakit paranın İMKB dışına çıkmasını engellemiştir.

Vergi stopajının olmaması, sertifikaların Takasbankta saklanıyor olması, alım-satım marjının sabit olması, çok az parayla dahi alınabiliyor olması ve eğer istenirse bu sertifikalar karşılığında gerçek altına da ulaşabiliyor olması vatandaş açısından tercih sebebi olmuştur. Burada dikkat edilmesi gereken husus bankalardaki fiyata değil Tahtakale’deki gram altın fiyatına bakılarak işlem yapılmasıdır. Eğer bu fiyattan uzaklaşırsa sertifika pahalı denilebilir. Yani kuyumcudaki gram altın fiyatı ile bu sertifikanın fiyatı karşılaştırılarak hesap yapılmalıdır.

Darphane Altın Sertifikası almak için bankalardan veya aracı kurumlardan yatırım hesabı açtırıp işlem yaparak küçük tutarlarda dahi altın biriktirebilirsiniz. Birikim işlemlerinizi gerçekleştirirken dolandırılma riskinin önüne geçmek amacıyla aracı kurumunuzun Borsa İstanbul Kolokasyon Merkezi Aracı Kurumlar Listesine bakmanız, burada dikkat edilmesi gereken nokta olacaktır.

Darphanemizden beklentimiz çok yakın zamanda gümüş sertifikasını da çıkarması ve insanlarımızın foreks piyasaları yerine milli borsasında güvenle işlem yapmasını sağlanmasıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mesut Karaca Arşivi