Ösym sınavlarında insanımızın ekstra çilesi
ÖSYM sınavları gerekli mi gereksiz mi tartışmasını tüm toplum olarak yaşarken öğrenci ve velilere ekstra sıkıntı yaşatılmasını anlamak mümkün değil.
Düşünün ki sınav anına kadar her türlü tedbir alınmış, emniyet güçleri dahil tüm devlet birimleri teyakkuz haline getirilmiştir. Sınav sırasında da her sınıfta en az iki gözetmen görevlendirilmiş, bina sorumlusu ve il sorumlusunun kim olduğu belirlenmiştir. Kısacası sınavın güvenliğini sağlamak için en üst düzey kontrol tedbirleri alınmıştır.
Gelin görün ki alınan bu kadar tedbir yetmiyormuş gibi sınava girerken kimlik belgeleri dışında öğrencilerin yanlarına herhangi bir şey almalarına izin verilmiyor. Cep telefonu yasak, küpe yasak, saç bağı yasak, su şişesinde marka kupürü yasak, yasak da yasak. Öğrencinin geleceğinin yılda bir kez gireceği sınavlara bağlı olduğu ülkemizde bunun ağır stresi yetmiyor olacak ki muhatapları bir de yasaklar silsilesine maruz bırakıyorlar.
Oysa kontrol faaliyetlerinin fayda-maliyet analizi gözetilerek, doğrudan hedefe ulaşmayı sağlayacak şekilde tasarlanması gerekir. Sınavın azami güvenliği için alınan tedbirlerin maliyeti oldukça yüksek ve bu maliyet halihazırda velilere yüklenmiş durumda. Daha fazla maddi ve manevi tedbir maliyetini insanlara yüklemeye gerek yoktur.
Bu kadar güvensizliğin sebebi ne olabilir acaba? Öğrencinin kopya çekmesi mi, başkasının yerine sınava girmesi mi, soruların çalınması mı? Evet, bunların hepsi olabilir. Ama bunların hiçbirinin -münferit olaylar dışında- öğrenciyle ilgisi yok gördüğümüz kadarıyla. Soruların çalınmaması emniyet güçlerinin ve diğer kamu görevlilerinin sorumluluğunda, kopya çekilmesi veya başkasının sınava girmesi olasılığı da salon görevlilerinin sorumluluğundadır.
Öğrencilerin cüzdan taşıyamaması ve iletişim imkanının olmaması, bazılarının onları sınava götürecek ebeveynlerinin olmaması gibi onların sınava girerken veya sınav sonrası yaşayacakları stresten maalesef kimse sorumlu değil.
Sayın ÖSYM yetkilileri, lütfen öğrencileri daha fazla strese sokmayınız. Cüzdanlarını almalarına izin veriniz. Sınava giriş belgelerinin üzerine yakınlarının telefon numaralarını görünür şekilde yazınız. Zor durumda kaldıklarında sınav sorumlularının telefonlarını kullanabileceklerini onlara bildiriniz ve onları güvende hissettiriniz. On sekiz yaşına gelmiş genç insanların kendi başlarına sınava gidip gelmelerini sağlayarak toplumsal bir sorunu çözünüz.
Bu güne kadar öğrencinin kopya çektiğinden veya soru çaldığından dolayı sınav iptal edilmedi. Sınav iptalleri, velilerin katlandıkları onca maliyete rağmen koca koca insanların sınav sorularını çalmaları ve satmaları yüzünden iptal edildi. Halkı denetlemeyi bırakalım, halka hizmet edelim artık.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.