Orhan Kemal Erkılıç

Orhan Kemal Erkılıç

Ankara, işsizlik, Pursaklar Belediyesi ve yapılabilecekler…

Ankara, işsizlik, Pursaklar Belediyesi ve yapılabilecekler…

Pursaklar Belediyesi, nisan ayı içinde iki kez ‘işsizlik’ ve ‘istihdam’ ile ilgili haber servis edince, konuyla ilgili yazdıklarıma baktım. Demişim ki:

İş yerlerinin camlarına asılmış duyurularda “eleman aranıyor” duyurularını görürken, gazete ve televizyon haberlerinde ya da çevrenizdeki sohbetlerde duymuşsunuzdur; denir ki, “Filanca kişi iş beğenmiyor!”

Bir de “Masa başı iş isterim” diyenler var!

Gerçekçi olmak gerekirse bunların tümü ‘mesleksizlik’ten kaynaklanıyor. Uzmanlaştığı bir mesleği olanlara iş her yerde var. Türkiye’de yoksa yurt dışında var bu olanak.

whatsapp-image-2023-04-27-at-12-55-57.jpg

PURSAKLAR GERÇEĞİ…

Öncelikle, konuya gösterdiği hassasiyet ve hemşehrilerini iş/güç sahibi yapma çabası nedeniyle Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin’i tebrik etmek gerekiyor. Çünkü belediye bünyesinde kurduğu, “İstihdam Şefliği”, iş arayan ile işçi arayanı buluşturuyor. Ancak bu çaba bile işçi bulmaya yetmiyor! Belediyenin servis ettiği haberlerden birinde, “Pursaklar Belediyesi, 50 personel alımı yapacak olan bir firma ile görüşmeler gerçekleştirirken İstihdam Şefliğine CV bırakan 81 kişiyi aradı. 43 kişi görüşmeyi kabul ederken, işveren ve işçi buluşmasına sadece 25 kişi katılım sağladı” deniyor. Bu haberin tebrik ve takdir yanı Başkan Ertuğrul Çetin’e ait ama aranan 81 kişiden yarısının ilgilenmemesi, kabul edenlerin de yarıya yakınının görüşmeye gelmemesi masaya yatırılması gereken bir durum!

BAŞKAN ERTUĞRUL ÇETİN VE VERİLER

Başkan Ertuğrul Çetin; “İstihdam konusu bizim için en önemli konuların başında geliyor. Bu sebeple kapı kapı dolaşmaya vatandaşlarımıza yeni iş kapıları sunmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye dursun, işçi bulunamıyor!

Buna ilişkin veriler de Pursaklar Belediyesi’nin konuyla ilgili servis ettiği haberlere yansıyor. Bu veriler düşündürücü. Çünkü “Pursaklar Belediyesi, Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren İstihdam Şefliği aracılığıyla vatandaşların iş bulmaları için esnaflarla iletişime geçerek, her hafta işçi işveren buluşmaları düzenlerken, buluşmalara katılım beklenenin altında kalmaya devam ediyor.”

Başkan Ertuğrul Çetin diyor ki:

“Bu hafta 170 personel alımı yapacak olan iki farklı iş yeri ile vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Son iki ay içinde 490 kişiye iş imkânı sağladık ve teklif ettik. İnşallah hiçbir hemşehrimiz işsiz kalmaz. Hiçbir iş yerimizde personel bulma sıkıntısı yaşamasın.”

Bu güzel hizmete ve dileklere rağmen, “Pursaklar Belediyesi, 70 personel alımı yapacak olan bir işletme için, CV bırakan 103 kişiyle iletişime geçti. 43 vatandaşın iş görüşmesini kabul etmesine rağmen iş görüşmesine sadece 23 kişi katılım sağladı.”

YAPILACAK ŞEY BELLİ

“İşsizim” diye dert yananlar önce kendisini sorgulamalı. Yaşı uygunsa Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve ilçe belediyelerinin üniversitelerle iş birliği yaparak ya da kendi alanında uzman usta öğreticilerle yürüttüğü “Meslek Edindirme Kursları”na katılmalı. Eğitimini tamamlayarak sertifikasını alıp iş arayışı ondan sonra yapmalı. Zor değil. Bunun yüz binlerce örneği var. Aslında bunu herkes biliyor ama kimse gerekeni yapmıyor.

Ayrıca bu konuda Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Keçiören Belediyesi’nin de benzer uygulamalarını olduğunu hatırlatıp; iş arayanlara yol göstermiş olalım…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orhan Kemal Erkılıç Arşivi