Mehtap Mert

Mehtap Mert

Bağlılık ve bağımlılık

Bağlılık ve bağımlılık

Bağlılık ve bağımlılık arasında çok büyük farklılıklar vardır. Bağlılık; huzur veren, kişiyi güvende ve içsel olarak güçlü hissettiren bir duygudur. Bağlılık duygusu ile kurduğumuz ilişkiler öz güvenimizi güçlendirdiği gibi yaşam ile barışık olmamızı ve sağlıklı bir psikoloji geliştirmemizi sağlar.

Bağımlılık ise kaybetme korkusu, yetersizlik hissi doğrultusunda öz güven eksikliğine sebep olur. Bağımlı kişilerin diğerleri ile kurdukları ilişkiler sorunlu ve sağlıksızdır.

Bağlılıktaki güven duygusuyla örülmüş görünmez bağ, içinde sevgi, saygı, anlayış, empati barındırır. Öz benliğini kazanmış, kendini ispatlamış, birey olmanın farkındalığında olan insanlar bağlılıklarıyla perçinlerler bu sıfatlarını.

Bağımlılıktaki güvensizlik duygusuyla örülmüş gayet net bir şekilde görünen bağ ise, sevgi, saygı, anlayış ve empatiden uzaktır. Öz benliğini kazanamamış, kendini yetersiz hisseden, birey olamamış, şüpheci, karşısındakini bırakın kendisine bile güvenmeyen, yargılayıcı insan bağımlılıklarıyla kapatmaya çalışırlar olumsuz yanlarını.

Bağlılık ne kadar huzur veren bir duygu aktarımıysa, bağımlılık o kadar acı verici bir duygudur. “Ya beni bırakırsa, onsuz ben bir hiçim, o olmadan yaşayamam, bir gün çekip giderse” cümlelerini sıkça duyarız çevremizdeki insanlardan. Tek başına ekmeğini dahi alamayan, sokağa çıkamayan, toplu taşıma kullanamayan, bankadan parasını çekemeyen, dünyanın bağımlı olduğu kişinin etrafında döndüğünü düşünen insanlarla da karşılaşırız çokça.

İçinde yaşanılan toplumun sosyo-ekonomik durumu, bireyin yetiştirilme tarzı, eğitimsizlik, öz güven eksikliği, yanlış yorumlanan örf-adetler, sevgisizlik, bağımlılığın belli başlı nedenleri olmakla birlikte, en önemli etken “yalnız kalma korkusu”…

Çanta misali hep yanda taşınma arzusunu sevgi olarak anlamlandırmak, rahatlıkla yapabileceği en basit işlerde bile bağımlı olmak, üst akıl olarak karşı tarafı görüp, fikir üretme zahmetinde bulunmamak, sürekli minnet etmek ve sürekli minnettar kalmak…

Eşinizle, ailenizle, çocuğunuzla kurduğunuz ilişkiyi bir de bu açıdan değerlendirin bakalım, bu ilişkilere bağlı mı yoksa bağımlı mısınız? Aynı şekilde ilişki içinde olduğunuz insanlar size bağlı mı yoksa bağımlı mı?

Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehtap Mert Arşivi

Cemre

25 Şubat 2023 Cumartesi 00:05