TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan 12 Eylül için sert eleştiri!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, darbenin Türkiye demokrasisine vurduğu ağır darbeyi sert bir dille eleştirdi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan 12 Eylül için sert eleştiri!
Yayınlanma:

Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 12 Eylül darbesinin, milletin iradesini hiçe sayarak özgürlüklerin gasbedildiği bir dönem olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, darbenin sadece demokratik süreçlere değil, aynı zamanda Türkiye’nin bağımsızlığına yönelik bir emperyalist müdahale girişimi olduğunun altını çizdi. "O kara günlerde, milletimizin iradesi yok sayılmış, vatandaşlarımızın hak ve özgürlükleri gasbedilmiştir" diyen Kurtulmuş, hukuksuz yargılamalar, işkenceler ve idamların toplumsal vicdanı derinden yaraladığını ifade etti.

'DARBELER TÜRKİYE’Yİ GERİYE GÖTÜREN İHANETLERDİR'

Numan Kurtulmuş, mesajında darbelerin Türkiye’yi sadece siyasi ve ekonomik anlamda geriletmediğini, aynı zamanda toplumsal uzlaşma ve demokratik olgunlaşma süreçlerini de sekteye uğrattığını belirtti. "Her darbe, Türkiye'yi geriye götüren büyük ihanetler olarak hafızalara kazınmıştır" diyen TBMM Başkanı, 1982 Anayasası'nın da bu darbe dönemlerinin izlerini taşıdığını ve artık tarihin çöplüğüne atılması gerektiğini savundu.

'DARBE ANAYASALARINDAN KURTULMA ZAMANI'

Kurtulmuş, 1982 Anayasası'nın artık yerini demokratik, sivil ve özgürlükçü bir anayasaya bırakması gerektiğini söyledi. Bu yeni anayasanın, milletin iradesini tam anlamıyla yansıtacak ve toplumun her kesimini kucaklayacak bir yapıda olmasının zorunlu olduğunu belirtti. "Darbe anayasalarının değil, millet iradesinin şekillendirdiği bir Türkiye inşa etmek, demokrasiye ve gelecek nesillere olan borcumuzdur" ifadeleriyle, Kurtulmuş, Türkiye’nin darbelerin gölgesinden çıkarak daha adil ve demokratik bir yapıya kavuşmasının önemini vurguladı.

DEMOKRASİ MÜCADELESİNE VURGU

Kurtulmuş, açıklamasının sonunda 12 Eylül darbesi sürecinde hayatını kaybeden, haksız yargılamalara maruz kalan ve hakları gasbedilen vatandaşları saygıyla anarak, "Bu karanlık dönemin toplumsal hafızamızda açtığı yaraları unutmadan, demokrasi, özgürlükler ve değerlerimiz uğruna mücadelemizi sürdürme sözümüzü bir kez daha yineliyoruz" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.