Türk’ün has böreği: Dızmana
Türk mutfağı, Türklerin yerleşik hayata geçmesi ile dünya ile rekabet eder hale geldi. İnegöl Köftesi, tahtını hamburgere kaptırmamak için direnirken, bugün sizi bir Türk böreği olan ‘Dızmana’ ile tanıştıralım.
ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Türk dünyası birbirine yaklaşıp kaynaştıkça, Türk’ün yüzyıllara ve kıtalara yayılan özellikleri de bu yakınlaşma ve kaynaşmaya katkı sağlıyor. Böyle bir ortamda, Türk’ün gelenek ve görenekleri kadar, ünlü mutfağı da kullanım alanı bakımından yaygınlık kazanıyor.
TÜRK MUTFAĞI HER YERDE…
Çok geniş coğrafyaya yayılmış lezzetlerden biri olan Türk mutfağı, Türklerin yerleşik hayata geçmesi ile dünya ile rekabet eder hale geldi. İnegöl Köftesi, tahtını hamburgere kaptırmamak için direnirken, Almanya’nın Fransa’nın, Belçika’nın, Hollanda’nın, Avusturya’nın cadde ve sokaklarını dolduran dönerci dükkanları; Amerikalılara farklı bir lezzet sunan lahmacun lokantaları bu rekabetin memnun edici gelişmeleri olarak görülmeli.
GÖÇ YOLUYLA GELEN DIZMANA
Bu arada kendi içinde de yaygınlık kazanmaya başlayan Türk Mutfağı, Orta Asya’dan başlayan büyük göç dalgalarının yüzyıllar içinde Balkanlara taşıdığı yemeklerimizi de bize tanıtmaya, sevdirmeye başladı. Bulgaristan Türklerinin meşhur Dızmana’sı da bu özellikteki hamur işi yemeklerden biri.
Dızmana diğer adıyla Göçmen Böreği veya Eskişehir Çöreği de olan dızmana, Trakya'ya göçmüş Bulgaristan Türklerinin yöresel hamur işidir. Günümüzde Trakya bölgesi Bursa ve Eskişehir yörelerinde yaygın olarak yapılmaktadır. Bir de Bulgaristan göçmeni yaşayan yörelerde. Örneğin, , Bulgaristan’dan Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Sarıhamzalı köyüne gelen Balkan göçmeni Zülfüye Kılıçarslan, Dızmana’nın ustalarındandır…
MALZEMESİ VE YAPILIŞI...
Un, maya, az karbonat, çökelek, suya az sıvı yağ ve süt bir arada yoğrulur. Hamur kabardıktan sonra (resimlerde de görüldüğü gibi) parça parça yuvarlanarak lokum büyüklüğünde kesilir ve tepsiye dizilir. Üzerine çiğ süt kaymağı sürüldükten sonra peçkeye veya fırına atılır. Nar gibi kızardıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Yanına peynir ve reçel eklemeyi de ihmal etmeyin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.