Uzmanı açıkladı: Sentetik kumaşlar ve hızlandırılmış temizlik süreleri sağlık riskini artırıyor!
Kumaşların birçoğunda yün ve pamuk yerine sentetiğin kullanıldığını söyleyen Kuru Temizleme İşletmecisi Resul Şaban Macit, bu kumaşın hem sağlığa hem de doğaya zarar verdiğini belirtti. Macit, ünlü giysi marka kıyafetlerinin tamamının petrolden yapıldığını ve bu giysilerin naylon olduğunu bildirdi.
ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM
1983 yılından bu yana kuru temizleme işiyle uğraşan Resul Şaban Macit, bu sektörde yaşanılan zorlukları ve gelişmeleri anadolugazete.com.tr’ye anlattı.
SENTETİK KUMAŞLAR SAĞLIK VE ÇEVRE İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOR
Kuru Temizleme İşletmecisi Resul Şaban Macit, konfeksiyon sektöründeki ürünlerin çoğunun sentetik kumaşlardan yapıldığını ve bu kumaşların hem sağlığa hem de çevreye zarar verdiğini söyledi. Müşterilerin ucuz ve temiz ürün istediğini ifade eden Macit, “Gelen müşteri hem ucuz olsun hem de temiz olsun istiyor. Kuru temizleme yapılsın ama yıkatmak istemezler. Çünkü konfeksiyoncuların ürettiği ürünlerin yüzde 65’i yıkama ağırlıkta olan kumaştır. Bunların hepsi sentetik yani sahtedir.” dedi.
ZAMAN TASARRUFU SAĞLIK RİSKİ OLUŞTURABİLİR
Kuru temizlemede 30 dakikalık yıkama süresini 5 dakikaya indirmelerinden yakınan Macit, sektörde yaşanan gelişmeleri şu şekilde anlattı:
“Kuru temizleme makinelerindeki süreyi daralttılar. Buna da ekonomi diyorlar. Kıyafetler 5 dakikalık temizleme ile çıkmaz. En az yarım saat ilaçla dönmesi lazım ama şu an bazı yerler yarım saatte her şeyi bitiriyor. Yeni çıkan teknoloji Türkiye’ye göre değil.”
Türk milletinin elbise giymeyi bilmediğine dikkati çeken Macit, müşterilerin ürünlerde temiz olduğuna bakmadıklarını, sadece ucuzluğa odaklandıklarını söyledi.
KURU TEMİZLEME FİYATLARI BÖLGEYE GÖRE DEĞİŞİYOR
Kuru temizleme fiyatları hakkında bilgi veren Macit, fiyatların iş yerinin bulunduğu bölgeye göre farklılık gösterdiğini kaydetti. Bir takım elbisenin ortalama maliyetinin 270 lira olduğunu söyleyen Macit, kira veren kuru temizlemecilerinin 330 ila 350 lira arasında bir maliyet verdiğini belirtti.
“TEKSTİL DÜNYADA BATAĞA DOĞRU GİDİYOR”
Tekstilin dünyada batağa doğru gittiğini söyleyen Macit, her meslekte olduğu gibi kuru temizleme işinde de yeni çalışanların yetişmediğini belirterek gelecek yıllarda kuru temizlemecilere ihtiyaç duyulacağını sözlerine ekledi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.