'Akraba evliliği yasaklanıyor' iddiası gündeme bomba gibi düştü!

Türkiye'nin özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde hala, teyze, dayı ve amca çocuklarıyla yapılan evlilikler çok yaygın. Sosyal medyayı birkaç gündür meşgul eden konu ise Türkiye'de 2025 yılında akraba evliliklerinin yasaklanacağı iddiası.

'Akraba evliliği yasaklanıyor' iddiası gündeme bomba gibi düştü!
Yayınlanma:

Türkiye'de son günlerde akraba evliliğinin yasaklanacağı konuşuluyor. Sosyal medyada hızla yayılan iddialara göre, 2025 yılında akraba evliliği yasaklanacak. Akraba evliliğinin Türkiye'de yasaklanacağı iddiası gündemde geniş bir yankı uyandırdı. Çünkü Türkiye'de akraba evliliği çok yaygın. Hala, dayı, amca ve teyze çocuklarıyla evlenen kişi sayısı Türkiye'de küçümsenmeyecek derece de büyük. Özellikle genetik hastalıklara yol açma riskleri nedeniyle bu tür evliliklerin yasaklanması önerisi, tartışma konusu haline geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "İstatistiklerle Aile 2023" bültenini yayımlandı.

Buna göre, 2023'te toplam resmi evlilikler içinde, son evliliğinde birinci dereceden kuzenleri ile akraba evliliği yapmış 16 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı yüzde 8,2 oldu.

Akraba evlilikleri akrabalık türüne göre incelendiğinde, akraba evliliği yapmış bireylerin yüzde 46,5'inin hala/dayı çocukları ile yüzde 27,2'sinin amca çocukları ile ve yüzde 26,3'ünün ise teyze çocukları ile evli olduğu tespit edildi.

AKRABASIYLA EVLİ OLAN BİREYLERİN EN FAZLA OLDUĞU İL MARDİN

Toplam resmi evlenmeler içindeki akraba evlilikleri illere göre incelendiğinde, 2023'te toplam evli bireyler içinde son evliliğinde akraba evliliği yapmış 16 ve üzeri yaştaki bireylerin oranının en fazla olduğu il yüzde 20,1 ile Mardin oldu. Bu ili yüzde 18,7 ile Şanlıurfa, yüzde 16,8 ile Diyarbakır izledi.

Akraba evliliği yapmış bireylerin oranının en az olduğu il ise yüzde 1,1 ile Edirne oldu. Bu ili yüzde 1,5 ile Kırklareli ve yüzde 2 ile Çanakkale takip etti.

AKRABA EVLİLİĞİ ORANI 2023 YILINDA YÜZDE 3,2 OLDU

Evlenme istatistikleri sonuçlarına göre, 2010'da gerçekleşen resmi evlenmelerin yüzde 5,9'unun akraba evliliği olduğu ve bu oranın sonraki yıllarda sürekli azalış göstererek, 2018 yılında yüzde 4,3, 2023 yılında ise yüzde 3,2 oldu.

AKRABA EVLİLİĞİ ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL ŞANLIURFA

Akraba evliliği oranı illere göre incelendiğinde, 2023'te akraba evliliği oranının en yüksek olduğu ilin yüzde 17,7 ile Şanlıurfa olduğu görüldü. Bu ili, yüzde 12,4 ile Siirt ve yüzde 12,3 ile Muş izledi. Akraba evliliği oranının en düşük olduğu il yüzde 0,5 ile Edirne oldu. Bu ili yüzde 0,6 ile Kırklareli ve Bartın takip etti.

AKRABA EVLİLİĞİNİN ZARARLARI?

Akraba evliliği, genetik ve sağlık açısından bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Akraba evlilikleri, bazı genetik hastalıkların ortaya çıkma riskini artırabilir. Ortak gen havuzunun daralması, resesif genlerin ortaya çıkma olasılığını artırır. Araştırmalar, akraba evliliğinin çocukların zeka gelişimini olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. Akraba evliliği, doğumda anomalilerin ve bazı sağlık sorunlarının görülme olasılığını artırır.Aile dinamikleri ve toplum baskısı, akraba evliliği yapan bireylerin psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Akraba evliliği, toplum içindeki sosyal ilişkileri daraltabilir ve bireylerin sosyal çevrelerini kısıtlayabilir.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.