Veli Sarıtoprak

Veli Sarıtoprak

Güney: Ahlak temelli Ahilik temel taşımız

Güney: Ahlak temelli Ahilik temel taşımız

TÜSİAV Antalya İl koordinatörü, EKİBDER Başkanı, ANSTOP Antalya Sivil Toplum Kuruluşları Platformunun kurucusu ve lideri Reşat Güney bu gün köşemizin konuğu oldu. Çok çalışkan, üretici ve yenilikçi bir sivil toplumcu olan Reşat Başkanı mutlaka tanımanızı isterim.

ÇAĞDAŞ AHİLİK OLUŞUMU EKİPDER

Türkiye genelinde olduğu gibi Antalya’da iş dünyası ile ilgili çok sayıda sivil toplum kuruluşu var. Bunlardan biri olan Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği (EKİPDER) bazı özellikleri ile benzerlerinden ayrılıyor. 2019 yılında kurulan EKİPDER, Ahilik kültürünün çağdaş yaşama uyarlayarak faaliyetini sürdürüyor. Ahilik kültürünü yapısının temeli olarak gören EKİPDER, bu anlamda ticari ahlaka, disipline ve kültüre önem veriyor.

Antalya merkezli olup ilk kez il dışında şube açan iş dünyası kuruluşu olan EKİPDER’ in Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Güney ile sohbet ettik. Güney, EKİPDER’ i ve çalışmalarını anlattı.

Veli Sarıtoprak: Önce sizi ve yaşam öykünüzü öğrenmek isteriz.

Reşat Güney: Üniversiteden sonra. 1995-97 yıllarında Ankara’da Beğendik Mağazalarında insan kaynakları uzmanı olarak iş hayatıma başladım. 1997 yılında OYAK Holding’in Ordu Pazarları market zincirinin olduğu OYPA A.Ş ye geçiş yaptım. OYAK Holding bünyesinde insan kaynaklarından ve eğitiminden sorumlu konumunda çalıştım. Daha sonra ise 1999 senesinde Özdilek Grubu’nda göreve başladım. Genel müdür yardımcısı olarak çalıştığım şirketten 2024 yılında ayrılarak yurtdışında bir şirketin daveti üzerine İngiltere’ye gittim bir buçuk sene İngiltere’de kaldım. Şu andaki şirketimizin isimde (OMC) buradan geliyor. 2005 yılında Türkiye’ye döndüm. İbrahim Çeçen Yatırım Holding de icra kurulu üyeliği, turizm grubunda 2005-2007 yılları arasında İK ve Kalite direktörlük görevinde bulundum.

Buradan ayrıldıktan sonra 2008 yılında kendi firmam OMC’yi Antalya’da kurdum. 2008 yılından sonrada danışmanlık hizmetleri vermeye başladım. Antalya da ki birçok STK da görev aldım. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Ticaret Borsası, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası, Batı Akdeniz Ekonomisi Geliştirme Vakfı ile, Burdur, Isparta’daki birçok borsa ve odada eğitimler danışmanlık hizmetleri verdik.

Bugüne geldiğimizde birde yazılım şirketimiz var. E Dönüşüm hizmetleri sunuyoruz. Birde araç filomuz var. Doğal olarak hem danışmanlık ve eğitim, hem de araç filomuzla turizmde hizmet veren bir firma haline geldik, Firmamız kendi alanında Türkiye genelinde ilk üçe girdi. Antalya’dan bunu başarmak önemliydi. Ekip arkadaşlarımızla bunu başardık.

whatsapp-image-2023-07-26-at-12-53-09-copy.jpg

Veli Sarıtoprak: Neden EKİPDER gibi bir STK’yı kurdunuz?

Reşat Güney: Bu başarıdan sonra bir anda STK’larda projeler üretmeye başladık. Bu da EKİPDER’in kuruluşunu gündeme getirdi. Böyle bir oluşuma gerek olduğunu gördük. Ekip ruhu ile çalışacak bir oluşumun üyelerimizin yanı sıra Antalya için önemli olacağını düşündük.

EKİPDER ADI GİBİ EKİP BAŞARISIDIR

Derneğimizin oluşumunda ben önde gözüktüm ama diğer kurucu sekiz arkadaşımızın emeği çok büyüktür. Onlarda zaten kurucular kurulundalar. EKİPDER, kendimizin oluşturduğu bir model. Bu modeli de oluştururken dört tane unsurdan faydalandık. Birincisi Amerika’daki yapılar, Avrupa da ki yapılar ülkemizde ki SİAD’lar ve AHİLİK.

AHLAK TEMELLİ AHİLİK TEMEL TAŞIMIZ

Yukarıda bahsettiğimiz 4 unsurun içinden olması gerektiğini düşündüklerimizi sistemimize aldık, olmaması gerekenleri çıkardık. Bizim temelimizde üç tane unsur var. Ahlakı geliştirmek lazım. Ahiliği geliştirmek lazım. Biz EKİPDER üyeleri olarak şunu söylüyoruz. Örnek vermek gerekirse insanları bir arada tutan üç tane unsur var. Birincisi para, ikincisi ırk, üçüncüsü de din. Aynı zaman da bu üç unsur birbirinden de ayırıyor. Hem kavganın hem de birleşmenin sebebi bu üç unsur ama diyoruz ki eğer ahlak var ise tutkalı var demektir. Birleştirir. Ne demek istiyoruz. Diyoruz ki milliyetçi dediğimizde ahlakı duyduğumuzda milliyetçi diyoruz. Bunun ahlaki olmadığını düşünüyorsak kafatasçı diyoruz. Ahlaki olarak dine baktığımızda dindar diyoruz ama bunu çıkar ticaret için yapıyorsa dinci diyoruz. Ticareti düzgün yapana ahlaklı tüccar diyoruz. Düzgün yapmayana da ahlaksız hırsız arsız diyoruz. Demek ki toplumu birleştiren tutkal ahlak.

MOZAİK DEĞİL EBRU

Biz bir EBRU’yuz. Çünkü bizim derneğimizde; Yörük, Giritli, Ankaralı, Doğulu, Batılı, Alevi, Kürt, Laz, Ermeni olmasının hiçbir önemi yok. Çünkü biz insan olarak bakıyoruz. Önemli olan Türkiye’de ve Antalya’da şirketi olsun ve ahlaklı ticaret yapsın. Bizim en önemli kriterimiz bu. Çünkü EKİPDER’in başında bir sıfat yok. Biz bir alanı bir bölgeyi ifade edecek bir sıfat bulundurmuyoruz. Biz sadece iş adamları derneğiyiz.

Geçtiğimiz günlerde Kadın Çalışma Grubu ve Genç Çalışma Grubunu kurduk. Burada ki amacımız ise kadını sadece incik boncuk işi yapan evde üretip dışarıya satmaya çalışan anlayıştan olması gereken yere taşımak.

Bizim derneğimiz 2019’da üç kişi ile kuruldu. Kısa süre içinde meydana gelen Pandemiye rağmen sayımızı pandemi sonunda 30 kişiye çıkardık. Bunun sebebi ne biliyor musunuz? Dayanışmanın, birlikte iş yapmanın, en temiz, en net halini orada tüm arkadaşlarımız gördü. Çünkü ekonomik zorluk var ama bizim EKİPDERLİ üyelerimiz birbiriyle iş yapmaya çalıştı. Birbirimizi destekledik. Bizim ilk haberimiz, ‘3 milyon lira ciro yaptılar’ diye çıktı. Geldiğimiz noktada bu 600 milyon TL oldu ve üye sayımız altmışları bulmak üzere. Bizim amacımız şişmanlamak değil, sağlıklı büyümek. Bizim üyelerimiz şuan 3 bin 250 kişi istihdam ediyor. Yani biz Antalya’mıza katma değer katmaya çalışan bir derneğiz.

BAŞKA KENTTE ŞUBE AÇAN İLK DERNEK OLDUK

Bizim derneğimiz hep ilkleri ortaya koydu. İlk defa başka şehirde şube açtık. Ankara ve İstanbul’da ilk defa başka şehirlerden iş adamlarını getirip bizim dernek üyelerimizle buluşturduk. İlk defa sürekli eğitim veren dernek olduk. Kendi üyelerimize mesleki anlamda eğitimler verdik. İlk defa fuar desteği verdik. İlk defa devlet desteklerinden faydalanmalarını sağlayarak 5 milyon TL hibe ve teşvik almalarını sağladık. Bunlar diğer derneklerde var mı yok mu bilmiyorum ama ben yok diye biliyorum.

Sivil toplum kuruluşları çok değerli ve toplumun kılcal damarları. Her STK, her dernek kendi misyonu çerçevesinde kente katkı koyuyor ve çok değerli ayrıca bunu da belirmek isterim.

KATKI KOYAN HERKES EŞİTTİR

Bizim tüm toplantılarımız U düzeninde olur. Hiçbir zaman yuvarlak masa toplantısı yapmayız. Bunun sebebi de şudur, görmüş olduğumuz tecrübeler şunu ifade der. Diyelim ki her toplantıda 10 adet yuvarlak masa olduğunu düşünür isek 2 masada iş konuşulur. Diğerleri iş konuşamaz sadece alkışlar. O nedenle biz toplantılarımızı U masa etrafında yaparız. Her gelen yeni bir kişi ile oturur ve birlikte iş konuşur ve belli bir zamandan sonra onlar kendi aralarında ticaret yapmaya başlar. Bizim her toplantımızda iki üyemiz kendi faaliyetlerini (işini) anlatır. Geçtiğimiz ay yaptığımız etkinliğe yaklaşık 40 üyemiz katıldı. Bu üyelerimiz birbirine yaptıkları işleri anlattılar. Bizim derneğimiz üyelerinin yaptığı işler yaklaşık yüze yakın örnek vermek gerekirse bir üyemiz iki sektörde iş yapıyor. Mesela ben hem danışmanlıkta hem de yazılımda kendimi temsil edebiliyorum. Bizde devam ve teklif alma zorunluluğu da var. Toplantılara katılmayana ve teklif almayana ihtar veriyoruz. Derneğimizde üyeler arasında iş yapma zorunluluğu yok ama teklif alma zorunluluğu var. Bu da neyi sağlıyor piyasadaki şartlardan haberdar olmasını sağlıyor. Kendisini geliştirmesini sağlıyor o nedenle de ciromuz 3 milyondan 600 yüz milyon liraya çıkıyor. Bu sayede şu ana kadar dernek üyelerimiz ortaklaşa 7 tane yeni şirket kurdu.

Veli Sarıtoprak: EKİPDER neler yaptı?

İŞİMİZ GÜCÜMÜZ ANTALYA

Reşat Güney: Derneğimizin tüzüğünde yazan amacı ve misyonu her zaman her yerde söylediğimiz gibi Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı örf adet ve inançlarına saygılı, tek amacı ticareti etik kurallara göre geliştirmeye çalışan bir dernek. Bizim işimiz gücümüz şehrimiz. Bizim mottomuz bu. Bunu her yerde kullanıyoruz. 3 kişi başladığımız yolculuğumuzda 50 kişiyi geçtik 60 kişiye doğru ilerliyoruz.

KADIN VE GENÇ ÇALIŞMA GRUBUMUZ ÖNEMLİ

Birçok STK’da kadınlarımız görev alıyor ama oransal olarak baktığımızda yüzde 3’ü geçmiyor bu oran. Şu anda EKİPDER’de kadınların oranı yüzde 15-17 arasında. Diğer derneklerdeki kadınlar aktif değil böyle olunca da kadınlar kendileri dernek kuruyor. Şehrimizde de iki tane iş kadını derneği var. Onlarda kadınları ticarette güçlendirmeye çalışıyorlar fakat yalnız kalıyorlar. Biz dernek olarak pozitif ayrımcılık yapmıyoruz. Bizim derdimiz birlikte bir şey yapmak. Kurduğumuz kadın çalışma grubunun amacı kadının ve erkeğin birlikte iş yapabilme kültürünü geliştirmek. Biz kadın üye sayımızı daha da arttıracağız. Birbirinden ayrıştıran değil birleştiren ebru mantığı ile etnik kökenin ve cinsiyet ayrımının da olmadığı erkeğinde kadınında eşit kapasitede olduğunu göstermeye çalışıyoruz. EKİPDER olarak 2023 bitmeden iki çalışma gurubu daha kuracağız.

Veli sarıtoprak: TÜSİAV ile nasıl tanıştınız?

TÜSİAV BİZİM İÇİN BİR IŞIK

Reşat Güney: Değerli arkadaşlarım aracılığıyla TÜSİAV ve Sayın Başkanım Veli Sarıtoprak ile tanıştım gerçek bir sivil toplumcu ve kucaklayan yapısı ile kendileri yapmak istediklerimizi dinledi ve o günden beri de desteklerini hiç esirgemedi. Kendileri bize Antalya İl Koordinatörlüğü görevini tevdii ettiler kentimizde TÜSİAV’ı temsil etmenin onurunu yaşıyorum

ANSTOP’U KURDUK

Antalya Sevgimiz bizi böyle bir yapıyı harekete geçirmemize vesile oldu, tabi ki değerli başkanım Veli Sarıtoprak’ın yaptıkları bizlere çok güzel örnek oluşturdu. Bir mutabakat metni hazırladık ve mutabakat metnini imzalama şartı getirdik. Şu an yedi 7 oda ve dernekten oluşuyoruz en kısa zamanda hem nitelik olarak hem de nicelik olarak gelişeceğimizi düşünüyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Veli Sarıtoprak Arşivi