Veli Sarıtoprak

Veli Sarıtoprak

Menderes: Görevimiz kamu personelinin hak ve hukukunu korumaktır

Menderes: Görevimiz kamu personelinin hak ve hukukunu korumaktır

Başkanın bu haftaki konuğu sıkı bir sivil toplumcu ve teşkilatçı bir devlet memuru. Kamu Personel Derneği Genel Başkanı Sevgili Dr. Menderes Kandemir’i sizlere takdim ediyorum. Beğenerek okuyacağınız bu söyleşiyi köşeme aldım.

Veli Sarıtoprak: Kamu Personel Derneği neden kurulmuştur?

Dr. Menderes Kandemir: Bizler, ülkemizde kapsayıcı ve tarafsızlık ilkesiyle hareket edecek, kamu çalışanlarının haklarının korunması ve hukuki ihtiyaçlarının korunmasına odaklanmış yeni bir harekete ihtiyaç olduğu gerekçesiyle, bir grup arkadaşla birlikte 13 Kasım 2020 tarihinde 81 ilde teşkilatlanmak üzere Kısa adı KAMUPERDER olan Kamu Personel Derneğini kurduk.

Veli Sarıtoprak: Kuruluş amacınız nedir?

Dr. Menderes Kandemir: Derneğimiz, kamu çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi, mesleki, kültürel ve hukuki ihtiyaçlarının karşılanması için bu konuda çalışmalar yapan meslek kuruluşları, vakıf, dernek, birlik ve benzerleriyle ya da kişilerle işbirlikleri sağlayarak çözüm önerileri geliştirmek amacı taşır.

Kamu Personel Derneği, herhangi bir siyasi amaç güdemez. Herhangi bir siyasi partiye destek veremez. Dernek üyesi olan çalışanların haklarının iyileştirilmesi ve onların iş yaşamlarındaki sorunlarına odaklanır.

veli-saritoprak.jpg

Veli Sarıtoprak: Vizyonunuz ve misyonunuz nedir?

Dr. Menderes Kandemir: Vizyonumuz; Kamu personelinin hak, hukuk ve değerlerini savunan tek odak noktası olmak.

Misyonumuz ise; Kamuda kariyer ve liyakatin esas alındığı bir yapının kurulmasına; çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi, mesleki, kültürel ve hukuki ihtiyaçların karşılanmasına destek vermektir.

Temel değerlerimiz; Adalet, güven, kapsayıcı ve tarafsız olmak, kurumsal ve toplumsal fayda sağlamak, Kurumsal yönetim ilkelerini esas almaktır.

Veli Sarıtoprak: Derneğinize kimler üye olabilir?

Dr. Menderes Kandemir: Derneğimize, Türkiye genelinde kamuda çalışan; “Genel İdari Hizmetleri”, “Sağlık Hizmetleri”, “Eğitim ve Öğretim Hizmetleri”, “Avukatlık Hizmetleri”, “Din Hizmetleri”, sınıflarında görev yapan tüm idari personel üye olabilir. Ayrıca, derneğimize dışarıdan maddi ve manevi katkı sunan kişilerde onursal üyemiz olabilir.

Veli Sarıtoprak: Faaliyet alanlarınız nedir?

Dr. Menderes Kandemir: KAMUPERDER bir dernekten ziyade içerisinde farklı çalışma alanlarının bulunduğu, farklı projelerin yürütüldüğü bir kuruluştur. Kendi iktisadi işletmesini kurarak, eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Bunun yanı sıra; KamuPerDer Akademi, KamuPerDer Danışmanlık, KamuPerDer Kariyer Havuzu, KamuPerDer Hakem Heyeti, KamuPerDer Mobbing Kurulu, KamuPerDer Proje Kulübü, KamuPerDer Sosyal Medya ve Basın Yayın, gibi ihtisas alanlarında da faaliyetler yürütmektedir.

KAMUPERDER kurulduğu günden bu yana amacı doğrultusunda çalışmalar yaparak değer üretmektedir. Özellikle ihtisas alanlarından olan KamuPerDer Kariyer Havuzuna müracaat eden bir çalışana danışman eşliğinde bir kariyer planlaması yapılarak çalışan kişi liyakatli ve donanımlı hale getirilmektedir. KamuPerDer Hakem Heyetinde ise üye mağduriyeti hakem heyetinde değerlendirilerek konu ile ilgili rapor hazırlanarak hakem atanmakta, atanan hakem tarafından üye ile kurum yöneticisi arasında yaşanan olumsuzlukla ilgili iki tarafla diyaloga geçilerek sorunun kurum içerisinde çözümüne öncülük edilmektedir. Buradaki amaç hem adli mercilerin yükünü azaltmak hem de kurum içi iletişim güçlendirilerek çalışma barışını sağlamak ve kuruma bağlılığı artırmaktır. Hakem Heyetimize şimdiye kadar üye mağduriyetiyle ilgili 72 sorun iletilmiş, 3 konu hem çalışan hem de kurum yöneticileriyle diyaloğa geçilerek çözüme kavuşturulmuş, 39 konuda yargıya taşınarak üye lehine sonuçlanmıştır. Yargıda halen devam eden dosyalar mevcuttur. Yargıya taşınacak olan davalarda ücreti dernek tarafından karşılanmak üzere avukatlık hizmeti verilmektedir.

velisaritoprak2.jpg

Veli Sarıtoprak: Derneğiniz hangi faaliyetlerde bulunmuştur?

Dr. Menderes Kandemir: Derneğimiz, sosyal sorumluluğu gereği engelli haftası münasebetiyle Engelli Birimimiz ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü iş birliğiyle 12 Mayıs 2022 tarihinde engellilerin haklarını engelsiz çalışanlara duyurarak farkındalık oluşturmak amacıyla “Engelsizlikte Engelli Hakları Çalıştayı” düzenlemiştir.

Türkiye’nin sektörel gelişimi açısından en önemli gereksinimlerinin başında yer alan Ülkemiz sanayisinin en büyük sorunlarından birisi olan ara elemanla ilgili yaşanan sıkıntı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 28 Mayıs 2022 tarihinde Gazi Üniversitesi Tusas Meslek Yüksek Okulu Öğrencileri, akademisyenler ve iş insanlarının da katılımıyla OSTİM Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda “Ara/Aranan Eleman Çalıştayı” düzenlenmiştir.

Ayrıca, 8 Ekim 2022 tarihinde de Ankara Sanayi Odası (ASO) Konferans Salonunda, siyasiler, odalar, iş insanları, akademisyenler, meslek yüksekokulu yöneticileri, meslek liseleri yöneticileri, meslek yüksekokulu öğrencileri ve bürokratların katılımı ile “Ara/Aranan Eleman Çalıştayı”nın ikincisi düzenlenmiştir. Ara elemandan kaynaklı ülke sanayisinin ve iş insanlarının yaşamış olduğu sıkıntılı durumun kısa, orta ve uzun vadede çözümüne yönelik bir çalışma yürütülmüştür.

29 Ekim 2023 tarihinde, Cumhuriyetimizin 100. Yılı dolayısıyla Ankara Ticaret Odasında (ATO) “1923 den Günümüze Cumhuriyetin Kazanımları” konulu etkinlik ile birlikte “Cumhuriyetin 100. Yılı Ödül Töreni” düzenleyerek, Cumhuriyetin 100. Yılı siyaset adamı, bilim insanı, oda başkanı, STK öncüsü, Genç girişimcisi vb. alanlarda ödül vermiştir.

Veli Sarıtoprak: Derneğinizin 2024 yılı için faaliyetleri olacak mıdır?

Dr. Menderes Kandemir: Derneğimiz 2024 yılı içerinde şimdiye kadar kamuya hizmet verenleri onore etmek adına “kamunun çınarları” ödül töreni düzenlemeyi planlamıştır. Ayrıca kamu personelinin sorunları ve çözüm yolları adı altında bir seminerde planlamıştır.

Kamu personel derneği sosyal sorumluluğu gereği toplum ve ülke sorunlarıyla da yakından ilgilenmektedir.

Dernek olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonrada bize müracaat eden kamu çalışanlarının haklı davalarında yanlarında olmaya, sosyal sorumluluğumuz gereği derneğimize iletilen her konuda çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz.

Sağlıklı günler diler, saygılar sunarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Veli Sarıtoprak Arşivi