Veli Sarıtoprak

Veli Sarıtoprak

Karabatur: Rulman, stratejik ve üretimi zahmetli çok hassas bir elemandır

Karabatur: Rulman, stratejik ve üretimi zahmetli çok hassas bir elemandır

Türkiye de rulman deyince ilk akla gelen isim Mehmet Karabatur’u bu gün Ankara iş dünyasına tanıtmak istedim. Kendisi TÜSİAV Onursal Üyesi olup sektörün duayen ismidir. Bu güzel röportajı keyifle okuyacağınıza inanıyorum.

Veli Sarıtoprak: Sizi Tanıyabilir miyiz?

Ben Mehmet Karabatur: 1951 Ankara doğumluyum. 1968 yılında Ankara Gazi Lisesi’ni, 1973 yılında ODTÜ Makine Mühendisliği bölümünü bitirdim. Aynı bölümden 1975 yılında master derecesini 1978 yılında da Hacettepe Üniversitesi’nden MBA derecesini aldım.

1975-1984 yılları arası savunma sanayiinde çalıştıktan sonra, özel sektöre girdim ve 1984 yılından beri rulman sektöründe çalışıyorum.

vsaritoprak.jpg

Veli Sarıtoprak: Bugüne kadar gerçekleştirdiğiniz önemli projeler hangileridir?

Mehmet Karabatur: Türkiye de halen kurulmuş olan 3 rulman fabrikasının da kurucu kadrosunda yer aldım. Bunlardan ORS (Ortadoğu Rulman)’da üst düzey yöneticilik yaptım. İkinci rulman fabrikamız ART (Anadolu Rulman)’da kurucu ortak ve yönetim kurulu başkanlığı yaptım. 2000-2012 yılları arası Avrupa’nın en büyük makaralı rulman üreticisi fabrikalardan birini yönettim ve bu fabrikanın özelleştirilerek Türk sermayesine kazandırılmasını sağladım. Çok sayıda Rulman ve aktarma organları pazarlama şirketinin kuruculuğunu ve sermayedarlığını yaptım. Halen de Makinista Makine Banayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin yöneticiliğini yapıyorum. Bu yıl makine mühendisliğinde 50’inci yılımı tamamladım.

Veli Sarıtpork: Bize Makinista Limited Şirketi’ni anlatır mısınız?

Mehmet Karabatur: MAKİNİSTA Limited Şirket, makine imalat sektöründeki firmaların başta rulman olmak üzere her tür aktarma organı ihtiyacını karşılayan önemli bir tedarikçidir. Uzun yıllara dayanan tecrübe ve bilgi birikimi sayesinde piyasa ihtiyaçlarını en uygun ve doğru çözümlerle son kullanıcıya teslim etmektedir. Rulman dışında keçe, kaplin, segman, burç, dişli ve Dikişsiz çelik çekme boru gibi ürünlerin ithalatını yapmaktadır.

veli-saritoprak.jpg

Veli Sarıtoprak: Rulman Sektörü Türkiye de ne durumda?

Mehmet Karabatur: Halen kurulu 3 Rulman Fabrikamız var. Bunlardan en büyüğü Polatlı da çalışan ORS Tesisleridir. Diğer bir fabrikamız Konya da faaliyet gösteren Anadolu Rulman (ART) , diğer bir fabrika da Eskişehir de kurulu DAS Lager tesisidir. Rulman ürün gamı çok geniş ve 1-2 fabrika ile tamamının üretimi yapılamayacak kadar kapsamlıdır. Çalışan her makine elemanında, dönme hareketinin olduğu her yerde rulman vardır. Bu nedenle çok stratejik ve üretimi zahmetli çok hassas bir elemandır. Bu kadar çeşitli ürün gamının yerli üretimle karşılanması neredeyse imkansız olduğu için de çok büyük bir ithalat pazarı vardır. Biz de MAKİNİSTA olarak bu pazarda yerli üretilemeyen ürünleri temin ederek hizmet veriyoruz. Zaten yurtiçi üretimi olan tipler de çok ciddi ithalat-gümrük koruması mevcut olduğu için bunların ithalatı çok zordur. Yerli sanayimizin yaşaması için de bu korumalar uygun tedbirlerdir.

Veli Sarıtoprak: Marka yüzünüz RULMAN TERZİSİ hakkında neler söylemek istersiniz?

Mehmet Karabatur: Biz MAKİNİSTA olarak rulman konusunda konfeksiyon yapmaktan kaçınıyoruz.

Bildiğiniz gibi konfeksiyon ürünler herkesin kolaylıkla yapabildiği, katma değeri az ve kar marjı düşük işler. Makinista olarak rulmanı temin ederken, Mühendislik hizmetini de müşteriye ulaştırabilen butik ürünleri tercih ediyoruz böylece son kullanıcının tam ölçüsünde, özel ihtiyaca göre çalışıyoruz.

Müşteri memnuniyetini bu tür standart dışı Butik ürünlerle sağlamak bizim pazarda farklı bir yer kazanmamızı sağlıyor.

Veli Sarıtoprak: Yeni dönem plan ve projeleriniz var mı? Nelerdir?

Mehmet Karabatur: Önümüzdeki dönemde rulman dışındaki ürünlere de ağırlık vereceğiz. otomasyon ve robotik üretim konusunda çalışmalarımız var. Ayrıca maalesef, bugüne kadar ülkemizde yerli üretimi gerçekleşemeyen dikişsiz çelik çekme boru üretimi için başlatılan bazı çalışmalara danışmanlık hizmetlerimiz sürüyor.

Veli Sarıtoprak: Uluslararası hangi ülkelerle çalışıyorsunuz?

Mehmet Karabatur: Halen Belçika, Almanya, İtalya, Güney Kore ve Çin başta olmak üzere çok sayıda firmanın mümessilliğini yapıyoruz.

Ülke ve mümessillik çalışmalarımız güncel ihtiyaçlara ve teknolojik gelişmelere göre yenileniyor.

Veli Sarıtoprak: Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Mehmet Karabatur: Ben de kendimizi ve sektörü tanıtma fırsatı verdiğiniz ve değerli ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Veli Sarıtoprak Arşivi