Dr. Fzt. Taha İbrahim Yıldız

Dr. Fzt. Taha İbrahim Yıldız

Postürünüz sağlığınızın anahtarıdır

Postürünüz sağlığınızın anahtarıdır

Postür, son yıllarda önemi daha çok anlaşılan ve üzerinde durulan bir konudur. Bunun nedeni ise postürün kas-iskelet sistemi problemleri ile ilişkisinin gün geçtikçe daha net anlaşılmasıdır.

Özellikle, masa başı çalışma şartlarının yaygınlaşması ile birlikte, postüral bozukluklar ve buna bağlı problemler sık olarak karşımıza çıkmaya başlamıştır. Masa başı çalışan bireyler, boyun ağrısı yaşama riski en fazla olan gruptur. Bu bireylerin, her yıl ortalama %30-50’si boyun ağrısı problemi yaşamaktadır. Bu durumun temel nedenlerinden bir tanesi ise maşa başı çalışma şekli, yani çalışırken benimsenen postürdür. Masa başında çalışan bireylerin edindiği tipik postür; genel olarak yuvarlak bir omuz, öne doğru yer değiştiren baş-boyun ve kamburlaşmış sırt bölgesidir. Ayrıca özellikle bilgisayar kullanan bireylerde, omuzların yukarı doğru kalkık olması da sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

Postüral bozukluklar, sadece masa başı çalışanlara has bir durum değildir. Öğretmen gibi uzun süre ayakta durarak çalışan veya diş hekimi, hemşire gibi sürekli öne doğru eğilerek çalışan ya da anormal postürlerde uzun süreli/ağır işler yapan tüm bireyler, postüre bağlı olarak gelişen problemlere karşı risk altındadır. Ayrıca, günlük hayattaki alışkanlıklarımız da (sosyal medya vs.), postürümüzü negatif etkileyebilmektedir.

Uzun süre kötü postürde kalmak, bazı kas gruplarımızı (genellikle sırt bölgesi olmak üzere) sürekli bir gerilim altına sokarken, özelikle boynumuzun ön bölgesinde kaslarda kısalma ve aşırı aktivite ile sonuçlanır. Ayrıca, omurganın stabilitesini sağlayan temel kaslarda da kuvvet kayıpları meydana gelir. Kötü postüral duruşa bağlı olarak gelişen daha birçok problemin sonucunda, bel ve boyun ağrıları kaçınılmaz bir hal alır ve kronikleşen omurga problemi karşımıza çıkar. Buna bağlı olarak da bireylerin yaşam kalitesi önemli oranda etkilenir.

Bozulmuş postüre bağlı oluşan bu problemler hemen oluşmaz ve belirli bir süreç gerekir. Bu nedenle de postüral düzgünlük genellikle önemsenmez. Ancak, postür bozuklukları ve buna bağlı oluşan problemler sinsi ilerler. Semptomlar oluştuğunda genellikle, kötü postüral duruş artık bireyler tarafından benimsenmiş olur. Bu durumda, problemin tedavisi de daha zor hale gelir. Bu sebeplerle, eğer yukarıda bahsettiğimiz şekillerde bir çalışma yaşantınız var ise bunu erken dönemde düzeltmek, yani kendinizi korumak en etkili tedavi olacaktır.

Her sağlık probleminde olduğu gibi, postüral problemlerden korunmak en etkili tedavi yöntemidir.

Kaynaklar

  1. Modifiable individual and work-related factors associated with neck pain in 740 office workers: a cross-sectional study. Xiaoqi Chena, Shaun O’Learya, Venerina Johnston; 2018
  2. The Relationship Between Forward Head Posture and Neck Pain: a Systematic Review and Meta-Analysis. Nesreen Fawzy Mahmoud Karima A. Hassan Salwa F. Abdelmajeed Ibraheem M. Moustafa Anabela G. Silva; 2019
  3. The relationship between low back pain and the basic lumbar posture at work: a retrospective cross-sectional study. Eduardo Gallas Leivas, Leticia Amaral Corrêa, Leandro Alberto Calazans Nogueira; 2022

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Fzt. Taha İbrahim Yıldız Arşivi