Orhan Kemal Erkılıç

Orhan Kemal Erkılıç

Teknolojiden üstün güç hassas burunlar

Teknolojiden üstün güç hassas burunlar

Türkiye bugüne de depremle başladı... Kayseri’nin Hacılar ilçesinde saat 05.28’de yaşanan 4.8 şiddetindeki deprem endişelendirdi.

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından süren sarsıntılar farklı bölge ve kentlerde devam ederken, alınması gereken tedbirlerin listesi de her gün uzuyor…

Felaketin ardından yaşadığımız süreçte önemi artan konulardan biri de özel eğitimli arama kurtarma köpekleri oldu.

Özel eğitimli arama kurtarma köpekleri, deprem felaketinin ardından enkazlarda yapılan çalışmalarda pek çok canlının bulunmasını sağladı. Hayatını kaybeden vatandaşların cansız bedenlerinin bulunmasına da katkı sunan arama kurtarma köpeklerinin ülkemizde ve dünyada sayıları artıyor. Özellikle yurt dışından gelen köpeklerin çalışmalara katkısı büyük oldu. Meksika ekibinin çalışmalar sırasında rahatsızlanarak ölen arama kurtarma köpeği ‘Proteo’, facianın sembollerinden olurken; Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) kurtarma ekibinde görevli hassas burunlar ‘Çakıl’ ve ‘Rüzgar’ ise 29 kişinin enkaz altından çıkarılmasını sağladı. Çalışmalar sırasında Rüzgar, 5 metrelik yüksekten düştü. Çakıl ise gözüne bir demir parçasının batması sonucu yaralandı. Ankara İtfaiyesi’nde tedavileri süren ‘Çakıl’ ile ‘Rüzgar’, 14 gün boyunca Kahramanmaraş’taki enkazlarda görev yaptı.

DEVLET DESTEĞİ ALABİLİYORLAR

Ülkemizde yalnızca 38 arama kurtarma köpeğinin deprem bölgesinde çalışmalara katıldığı bilgisini paylaşan uzmanlar, yurt dışından ise 400’den fazla köpeğin görev yaptığını belirterek, şu değerlendirmeleri yapıyor: -Köpeklerin burnunun üstünde henüz bir teknoloji yok. -Arama kurtarmanın her bölümünde başarılı bir şekilde görev alabiliyorlar. -Slovakya ve Çekya’da köpek sahibi ve köpeği özel eğitim alırsa devlet desteği alıyor.

-Köpek sahiplerinin can dostlarına özel eğitim aldırması ve eğitim alanlarının sayısının artması büyük önem taşıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orhan Kemal Erkılıç Arşivi