Yolcu: Emlak alırken ve satarken tuzağa düşmeyin!
Başkanın konuğu köşesinde bugün Gayrimenkul alanında uzmanlaşmış, TÜSİAV-Türk Sanayici ve İşadamları Vakfında bir dönem Gayrimenkul Platformu Başkanlığı yapmış Eyup Yolcu'yu misafir ettik.
Gayrimenkul alırken, satarken ya da kiralarken nelere dikkat etmeliyiz?
Gayrimenkul satışının Noterler üzerinden yapılması 4 Temmuz itibariyle başladı. Bu konuları ele alıp, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Danışmanlığı hakkında bir program hazırladım.
Veli Sarıtoprak: Gayrimenkul alırken, satarken ya da kiralarken bireyler olarak nelere dikkat etmeliyiz? Bizlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?
Eyup Yolcu: Öncelikle belirtmek isterim ki Gayrimenkul Danışmanlığı bir meslektir. Eğitim ve gerekli belgeleri almadan bu işe soyunmak danışmanlık vereceğimiz kişilere fayda yerine zarar verebilir.
Geçmiş zamanlarda bizler de gayrimenkul ile alakalı bir işlemde bulunacağımız zamanlarda etrafımızda güvenilir bir danışman yoksa her konuda bilgisi olduğuna inandığımız kişilere danışırdık.
Kısaca şu şekilde cevap verebilirim.
Gayrimenkul danışmanlığının da bir avukat, mali müşavir ya da işyerimizdeki iş hacmini artırmak için hizmetlerinden faydalandığımız reklam ajanslarından bir farkı yoktur.
Bu konuda bireylere tavsiye edeceğim şey acele etmeden güvenilir bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmaya başlanılması olur.
Güven oluştuktan sonra alırken, satarken ya da kiralama işlemlerinizde danışmanınız size en kazançlı yolları sağlayacaktır.
Veli Sarıtoprak: Toplumda Gayrimenkul Danışmanı ya da eski tabiriyle Emlakçılara karşı bir önyargı var mı? Bazı ilanlarda "Lütfen Emlakçılar Aramasın" tarzı yazılar görüyorum. Sizce bunun sebebi nedir? Toplumda hala bu tarz önyargısı olanlar hakkında düşünceleriniz nedir?
Eyup Yolcu: Çok güzel bir soru sordunuz. Az önce de belirttiğim gibi bizlerin de bu mesleğe başlamadan önce bir çoğumuzun emlakçı hikayelerimiz vardı. Hatta bizzat benim yaşadığım bir hatıra var. Yaklaşık 8 yıl önce küçük de olsa bir birikimimle arsaya yatırım yapmak istedim.
O sıralarda sağlık sektöründe çalışıyordum ve meslektaşlarımdan olan bir arkadaşım bana 15.000 TL ye bir arsa aldığını söyledi. Açıkçası bende de arsa alma fikrini uyandırdı. Ben de bu düşüncemi sesli ifade ettim ve o esnada hastasını ziyarete gelen bir kişi bana "benim arsayı sana satayım, hem ben arada emlakçılık da yapıyorum" dedi.
Arsadan, emlaktan anlamayan ben hemen kapora verdim ve o kişi tapudan randevu aldı. Gerçeği tapuda öğrendim. Arsayı tapudan bir kaç gün öncesi kendi akrabasından söz olarak almış. Yine de kötü düşünmedim. Ancak bir kaç gün sonra o bölgede arsa fiyatlarına hakim bir arkadaş aldığım arsanın ederinden 1/3 ederinde olduğunu söyledi. Anlayacağınız kazık yemiştim. Bu da bana ders oldu.
Toplumumuzun "Emlakçı" ya da "Gayrimenkul Danışmanlığı" nı bir meslek olarak görmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bu konuda sizler de TÜSİAV Başkanı olarak emsalsiz bir çalışma içerisindesiniz.
TÜSİAV bünyesinde TÜSİAV Akademi çatısı altında, Gayrimenkul Akademi'yi de oluşturmak için ne kadar arzulu ve istekli olduğunuza bizatihi şahidim.
Gayrimenkul danışmanlığının, avukat, mali müşavirlik gibi saygınlık görebilmesi için hepimize görevler düşüyor.
Bu meslek; eğitimi alındığında, severek çalışıldığında, yan meslek olarak görülen bir meslek halinden çıkacak. Bireyler de taşınmazlarını alırken, satarken ya da kiralama yapacaklarında herhangi bir maddi kayıp yaşamayacaklar.
Veli Sarıtoprak: Bahsettiğiniz konular, gayet önemli konular. Bu konuda bir çalışmanız var mı Gayrimenkul Danışmanı olarak?
Eyup Yolcu: Toplumumuzu bu konuda aydınlatmak tabi ki bizlere ve eğitimcilerimize düşüyor.
Ben henüz üniversite tercih aşamasında olan kararsız olan gençlere bir çağrı yapmak istiyorum. Gayrimenkul Danışmanlığı bir meslektir ve üniversitelerde bölümü var.
Ankara Üniversitesi "Uygulamalı Bilimler Fakültesi" Bünyesinde birçok farklı meslek alanları olduğu gibi "Gayrimenkul Danışmanlığı" bölümü de var. Geçen hafta Ankara Üniversitesi Rektörü Gayrimenkul Geliştirme Kürsü Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş hocanın daveti üzerine bu bölüm öğrencilerinin mezuniyet töreninde bulundum. Gurur duymamak elde değil. Sektörümüzün eğitimli, diplomalı, uzman danışmanlara gerçekten çok ihtiyacı var.
Veli Sarıtoprak: Son olarak 04.07.2023 itibariyle başlanacak olan gayrimenkul satışlarının noterler tarafından da yapılabilmesi konusuna değinmek istiyorum. Bu konuda bilgi alabilir miyiz?
Eyup Yolcu: Gayrimenkul satış işlemleri tapu dairelerinin yanı sıra isteğe göre noterlerde de yapılabilmektedir.
Satış işlemlerini noterde başlatıp noterde bitirilmesini isteyenler, e-devlet üzerinden Noterler Birliğinin e-Randevu/başvuru uygulamasından, e-Devlet kapısını kullanarak, randevu alıp işlem başlatabilmektedir.
Noterler; Alıcı, satıcı ve gayrimenkul bilgilerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne iletecek, her hangi bir eksiklik yoksa noter sözleşmesiyle ilgili işlemleri yapacak, satışa engel bir durum bulunmadığı durumda tarafların sözleşmeyi imzalamasının ardından tapu senedi alıcıya verilecektir.
Ancak burada belirtmemiz gereken bir diğer konu ise tapu masraflarının haricinde mülkün değerine göre minimum 500 TL maksimum 4.000 TL noterlik ücreti çıkacaktır. Buna da açıklık getirmiş olalım.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.