Dursun Erkılıç

Dursun Erkılıç

Devlet Bahçeli’ye göre Kemal Derviş bir sorundu

Devlet Bahçeli’ye göre Kemal Derviş bir sorundu

Kemal Derviş, Türkiye’ye geldiği ilk günlerdekinin aksine sorun yaşamaya, tepki çekmeye başlamıştı. Sorun yaşadığı isimlerin başında gelenler şunlardı:

MHP'li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz: Türk Telekom ve THY özelleştirmesi.

MHP'li Devlet Bakanı Faruk Bal: Emlak Bankası'nın kapatılması.

MHP'li Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp: Çiftçi borçlarının ertelenmesi.

Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan: İhale Yasası.

TÜRK TELEKOM

Derviş döneminde Türk Telekom, IMF ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir simge haline geldi. IMF Türkiye için ne zaman bir adım atacak olsa, Türk Telekom hep ön koşul oldu.

Göreve geldiği günden beri Türk Telekom'un özelleştirilmesine direnen dönemin Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile Derviş'in ilk buluşması 2 Nisan'da bir sabah kahvaltısında oldu. Kahvaltı çıkışında her iki taraf da ‘uzlaştıkları’ mesajını verdi. Ancak, bunun doğru olmadığı birkaç gün içinde ortaya çıktı. Öksüz, Telekom'da yabancı hisse payının yüzde 51'in üzerine çıkmasına karşı olduğu söyledi. Bunun üzerine 7 Mayıs'ta Derviş ile Öksüz yine buluştu ve yine ‘uzlaşma’ mesajları verdi.

Telekom krizi, haziran ayında iyice tırmandı. Bakanlar Kurulu'nda Derviş ile Öksüz arasında yaşanan tartışmaya Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli müdahale etti. Ve Derviş'e, ‘‘Üslubunuza dikkat edin’’ uyarısında bulundu. 22 Haziran'da IMF 1.5 milyar dolarlık stand-by kredi dilimini serbest bırakmak için Türk Telekom yönetimine profesyonellerin atanmasını beklediğini açıkladı. Yanıt Öksüz'den geldi: Telekom yönetimi zaten profesyonel.

27 Haziran'da Derviş ile Öksüz arasındaki krizin ateşi iyice yükseldi. Türk Telekom'un Genel Kurulu 4 kez ertelendi. 28 Haziran'da kriz ‘‘4+2+1’’ formülü ile çözüldü. Telekom'a Ulaştırma Bakanlığı 4, Hazine 2, Başbakanlık ise 1 üye atadı.

SORUN OLMAYA BAŞLADI

Türk Telekom krizinin çözüldüğü gün, MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin, “Derviş Türkiye'ye sorun olmaya başladı” sözleri yansıdı kamuoyuna. Bu, Derviş'in hükümetin MHP kanadı ile olan gerginliğinin iyice artığının göstergesiydi.

Bir gün sonra, IMF Başkanı Horst Köhler, Başbakan Bülent Ecevit'i arayarak, Türk Telekom konusundaki rahatsızlığını iletti. Köhler'e göre atanan yönetim yine profesyonel değildi. Bu görüşmeden 2 gün sonra, IMF Türkiye'nin kredi dilimini görüşeceği İcra Direktörleri Kurulu toplantısını ertelediğini duyurdu ve resmen Telekom'a yeniden atama yapılmasını istedi. Bu kez IMF'ye yönelik tepkilerde Başbakan Bülent Ecevit de MHP'nin yanında yer aldı.

Öksüz, “IMF beni de mi değiştirecek?” derken, Bülent Ecevit, IMF'nin Türkiye'nin içişlerine karışmaya başladığı mesajı verdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursun Erkılıç Arşivi