Türkiye'nin enerji filosuna yeni katkı: İkiye katlanacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta duyurduğu enerji filosuna katılacak 7. gemi, 2026 yılında Karadeniz'de üretime başlayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu yeni yüzer üretim, depolama ve tahliye platformunun (FPSO) Sakarya Gaz Sahası'ndaki gaz üretimini iki katına çıkaracağını açıkladı.

Türkiye'nin enerji filosuna yeni katkı: İkiye katlanacak!
Yayınlanma:

Bakan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda mevcutta günlük 5.5 milyon metreküp olan üretimin, 2025'in ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Yeni platformla bu üretimin günlük 20 milyon metreküpe çıkarılması planlanıyor.

PLATFORM 300 METRE

Yeni platformun boyutları hakkında bilgi veren Bayraktar, platformun yaklaşık 300 metre uzunluğunda, 56 metre genişliğinde ve 58 metre yüksekliğinde olduğunu söyledi. Gemi, deniz tabanından gazı alarak işleme kapasitesine sahip olacak. Bayraktar ayrıca, platformun önümüzdeki hafta Singapur'dan yola çıkacağını ve iki ay süren bir deniz yolculuğu sonrasında Marmara'ya ulaşacağını belirtti. Marmara'daki bir tersanede bakım işlemlerinin ardından, platform Filyos Limanı'na intikal edecek.

TÜRKMENİSTAN GAZI GELİYOR

Bakan Bayraktar, Türkmenistan gazının Türkiye'ye getirilmesine yönelik planları da paylaştı. Yıllık 1.5-2 milyar metreküp Türkmenistan gazının, 2025 başında Türkiye'ye getirilmesinin hedeflendiğini açıkladı.

NİJER’DE ÜÇ ALTIN MADENİ KEŞFEDİLDİ

Türkiye'nin enerji alanındaki uluslararası çalışmalarına da değinen Bayraktar, Nijer’deki altın madeni projelerine ilişkin bilgi verdi. 2020 yılında Nijer'de üç altın madeni sahasının keşfedildiğini belirten Bayraktar, 2025 yılında ilk altın üretiminin gerçekleştirilmesini hedeflediklerini söyledi. Nijer'in, altın, uranyum, petrol ve doğalgaz gibi zengin kaynaklara sahip olduğunu vurgulayan Bayraktar, Türkiye'nin bu kaynaklardan yararlanarak dış kaynaklarla ihtiyacının bir kısmını karşılayacağını belirtti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.