Maia Me More Restaurant
‘Başkanın Konukları’ isimli köşemizde genç girişimcileri sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Maia Me More Vegan Restoranlar zinciri işletmecisi Şule Dayangaç ile sohbet ettik…
Sizi tanıyabilir miyiz?
Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde maliye bölümünü bitirdikten sonra Londra’da City Üniversitesi’nde Uluslararası Pazarlama ve akabinde Turizm ve Otelcilik alanında yüksek lisanslarımı tamamladım. Londra’da yaklaşık 5 sene kaldım. Hem okuyup hem de çalışma imkânım oldu. Daha sonra CNR Holding İstanbul’da 3 sene boyunca Uluslararası Fuar koordinatörü olarak görev yaptım. Bu sayede dünyada pek çok ülkeye gitme fırsatım oldu. Akabinde kendi şirketlerimi kurdum. Yaklaşık 20 yıldır fuarcıyım. Fuarların temel amacı ürünlerin tanıtımı, pazarlaması / marketing, B2B görüşmelerin organizasyonu ve ihracat ve satısın artırılmasıdır. Eğer iyi bir fuar organize etmek isterseniz, fuarın düzenleneceği sektörü çok iyi bilmeniz gerekir. Marketing, reklam, B2B görüşme organizasyonu için hedef müşteriler, ürünlerin SWOT durumu, yurt dışı hedef ülkeler ve müşterileri çok iyi bilmek gerekir. Tabi birde fuarların kongre tarafı var, bu konuda protokol kuralları, akademik / bilimsel işleyiş, ağırlama ve organizasyonu bilmek gerekiyor. Bazı durumlarda çabuk karar alabilmeyi ve soğukkanlı olmayı öğretiyor.
Bu sebeple organizasyon ve fuar yoluyla kendimi geliştirmeye çalıştım. Birçok sektörde know -how um olmuş oldu. En önemlisi de çok iyi uluslararası network sahibi oldum. Bu durum bana farklı iş kapılarını açtı ve bende girişimci olarak farklı iş dallarında da faaliyet göstermeye başladım. Özetle kendim için girişimciyim diyebilirim.
TÜSİAV’la tanışmanız nasıl oldu? Vakıftaki çalışmalarınız hakkında ne söylersiniz?
Yaklaşık yedi sene önce TÜSİAV ile tanışma şansım oldu. İş kurduktan sonra farklı iş adamları derneklerine üye olup araştırmaya başladım ve hep karşıma TÜSİAV ve Veli Başkan ismi çıktı, akabinde Veli Başkan ile tanıştım. Kendisi yasayan bir değer ve çok iyi bir sivil toplumcudur. Kendisinin yol göstermesiyle başkanı olduğum Termal ve Sağlık Derneği’ni kurdum. Dernek 7 yıldır faaliyettedir. TÜSIAV, 60’dan fazla sivil toplum örgütünü bir arada tutan önemli bir kurumdur. Sayın Veli Sarıtoprak tüm derneklere ve üyelere her türlü desteği veren bilgi ve birikimi ile tüm üyelerin ve tabi benim yol göstericimdir.
Siz Türkiye’de sergi, fuar zirveler düzenleyen, yurt dışına heyetler götüren bir şirketin YK Başkanı olarak iyi tanınıyorsunuz. Yeni dönemde önümüzdeki yıllarda uluslararası toplantınız olacak mıdır?
Tabi, dünyanın en büyük enerji, utility kongre ve fuarı olan Enlit Fuarı’nın Türkiye temsilcisiyiz. Bu sene Paris’te düzenlenecektir. Bu fuara 500 metrekare alanda stantlı katılım yapacağız yanı sıra yaklaşık 100 kişilik heyet ile Türkiye’deki enerji, çevre ve teknoloji kamu ve özel sektör üst yetkilileri orada olacağız.
Bunun yanı sıra yine dünyanın en büyük şehirleri fuarı olan Smart City Barcelona Kongre ve Fuarı için 250 metrekare alanda milli katılım sağlayacak olup, Türkiye’den akıllı şehirler ve teknolojiler üzerinde çalışan belediye üst yetkilileri ve heyet olarak fuarın Türkiye tarafını organize edeceğiz.
Son iki yıldır vegan / vejeteryan restoranlar zinciri kurma işini de uğraşı konularınız içerisine dâhil ettiniz. Bu konu nereden aklınıza geldi?
Fuarcılık mesleğimden ötürü yurt dışı networking ve dostluklarım bulunuyor. Covid zamanı fuar işleri duraksamıştı. Yurt dışından bir arkadaşım bu işi önerdi ve ortaklık teklif etti. Bu şekilde başlamış olduk.
Maia Me More restoranlar zinciri hakkında bize neler söylemek istersiniz?
“Sağlıklı Yaşamak” ve “Sağlıklı Kalmak” trendinin vejetaryen mutfağıyla buluşmasıyla eşine az rastlanır lezzetleri menüsünde bulunduran Türkiye’nin ilk “vegan ve vejeteryan” zincir restoranı olma hayali ile Maia Me More’u kurduk. Orta Doğu ile popüler Asya mutfağından ilham alan, sağlıklı taze sebzeler ve protein zengini seçenekler yer almaktadır.
Maia Me aslında gelecek/ futuristiktir. Örneğin gelecekte akıllı sistemler, enerji de daha fazla yenilenebilir enerji gibi kavramlar var. Sağlıklı beslenmede de geleceğin vegan olmak olduğunu düşünüyorum. Veganlık aslında hayat biçimi, çevre ve doğa dostu olmak demek. Aynı zamanda saglıklı olmak demek. Dünyamızda en önemli problemlerden biri iklim değişikliği ve temiz dünya, hayvansal ürünlerin yetiştirilmesi, besicilik ve çevreye zarar veriyor ve hayvan haklarına aykırı bir durum oluşturuyor. Hem bu sebeple hem de çok fazla hayvansal ürün ile beslenmenin kalp hastalıkları ve kanser gibi pek çok hastalıkları beraberinde getirmesi bitkisel beslenmenin önemini artırıyor. Bu sebeple hayalim hayvansal ürün yemeyenlere ve ya az yemek isteyenlere alternatif çözüm sunmaktır. Kısa sürede İstanbul ve Türkiye’nin farklı yerlerinde diğer şubelerimizi açacağız.
Yiyecek, ağırlama ve eğlence sektörüne de adım attınız. Yeni projeleriniz neler?
20 yıldır organizasyon ve hizmet sektöründe olduğum için Maia Me markası beni de yeniledi. Araştırdıkça kendimde vejetaryen oldum. Maia Me vizyonunda, yenilikçilik, gençlik, gelecek, temiz dünya, entelektüel gibi kavramlar yer alıyor.
Maia Me More markamızda etkinliklerde sunmaya çalıştık. Örneğin bir gün satranç turnuvası olurken, başka gün kitap kulübü etkinliği, diğer bir gün rock konseri gibi.
Genç girişimcilere tavsiye ve önerileriniz nelerdir?
Önerilerim; çalışmak, sabır, pes etmemek, okumak, seyahat etmek, spor yapmak ve her şeyi planlı yapmak.
Kesinlikle hayal kursunlar, boş zamanlarında kitap okusunlar. Kitap okuyanlar hayallerini gerçekleştirmede zihinlerinde hayallerini resmîleştirebilirler.
Her zaman çalısınca da olmuyor, kendilerine de zaman ayırsınlar. Örneğin spor hem zihni hem de beden için gerekli.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.