Orhan Kemal Erkılıç

Orhan Kemal Erkılıç

Ankara ve Türkiye’nin ihracat gururu ithalat uyarısı!

Ankara ve Türkiye’nin ihracat gururu ithalat uyarısı!

Deprem felaketi ve yoğun bir seçim sürecinin ardından yaşanan sağanak yağışlar ile oluşan sel manzaraları; bir yandan ise kuraklık endişesi hepimizi olumsuz etkiledi.

Bu yoğun temponun ardından Ankara ve Türkiye adına sevindirici bir haber düştü ajanslara… Turizmde 2019 yılı verilerini aşabileceğimiz bir süreç yaşanırken, ihracatta da oluşan rakamlar dikkat çekti.

Son gelen haberlere göre sanayi bünyesindeki 7 sektör, tüm zamanların en yüksek ocak-mayıs ihracatına imza attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı bu yılın 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 arttı. Böylece ihracat rakamı 102 milyar 520 milyon dolara çıktı.

Türkiye’nin sanayi ihracatı ise ocak-mayıs döneminde yüzde 4,4 azalarak 73 milyar 505 milyon dolara indi.

İHRACAT REKORU KIRAN SEKTÖRLER

Sanayi dış satımında, küresel ve ulusal ölçekli gelişmeler dolayısıyla yaşanan düşüşe karşın ihracat rekoru kırarak öne çıkan sektörler oldu.

Söz konusu dönemde sanayi sektörünün Türkiye’nin toplam ihracatı içerisindeki payı yüzde 71,7 oldu. Deri ve deri mamulleri, otomotiv endüstrisi, elektrik ve elektronik, makine ve aksamları, mücevher, savunma ve havacılık sanayii ile iklimlendirme sanayii tüm zamanların en yüksek ocak-mayıs ihracatını gerçekleştirdi.

BAŞKENTİN İHRACAT VERİLERİ

Ankara’dan bu yılın ilk çeyreğinde yani ocak-mart döneminde yapılan ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 2,7 milyar dolara yükselmesi de başkent adına sevindirici bir gelişme.

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ülkemizin ihracatı depremlerin oluşturduğu olumsuzluklara rağmen martta 23,6 milyar dolara çıktı. Bu rakam tüm zamanların en yüksek aylık ihracatı olarak kayıtlara geçerken, Ankara’dan bu dönemde yapılan ihracat, geçen yılın ocak-mart dönemine göre yaklaşık yüzde 7 artış gösterdi.

İhracat rakamı 2 milyar 716 milyon 902 bin doları bulurken, geçen yılın aynı döneminde başkentten 2 milyar 538 milyon 669 bin dolarlık dış satım olmuştu.

İTHALAT ARTIŞINA DİKKAT!

Ticaret Bakanlığı internet sitesindeki veriye göre ise mayıs ayı ithalatı yüzde 16,0 oranında artarak 34 milyar 312 milyon dolar oldu. 2023 yılı Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre de ithalat yüzde 8,9 oranında artarak 158 milyar 625 milyon dolar olarak gerçekleşti!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orhan Kemal Erkılıç Arşivi