Tuncay: Organize sanayi bölgeleri ilham kaynağı olmuştur
Hüseyin Kutsi Tuncay, “Kurulduğu günden itibaren Anadolu OSB; yaratıcı çözümleri ve etkileyici sosyal donatı alanlarıyla sadece sanayi alanında değil, aynı zamanda toplumsal kalkınma açısından da bir ilham kaynağı olmuştur” diyor.
Bugünkü konuğum bir başarı hikayesinin kahramanı, bozkırdan bir sanayi kenti yaratan girişimci bir işadamı, lider ve sanayici Hüseyin Kutsi Tuncay oldu. Anadolu Organize Sanayi Bölgesinin Başkanı, sıkı bir sivil toplumcu, sivil toplum dostu, çalışkan ve vefalı bir lider, TÜSİAV Onursal Üyesi Hüseyin Kutsi Tuncay’ı ve Anadolu Organize Sanayi Bölgesinin öyküsünü konuğum size anlatıyor.
Veli Sarıtoprak: Anadolu OSB’nin kuruluşundan kısaca bahseder misiniz?
Hüseyin Kutsi TUNCAY: Anadolu Organize Sanayi Bölgesi fikrini 1997 yılında; Ostim’de küçük ölçekli işletmeleri olan arkadaşlarla beraber işletmelerimizin orta ve büyük ölçekli firma olabilmeleri, daha iyi fiziki şartlarda üretim yapabilmeleri ve ikinci neslin modern bir yapılanma ile küresel rekabette yer alabilmeleri amacıyla filizlendirdik.
2002 yılında 1 sanayi kooperatif, 1 sivil toplum kuruluşunun ortaklığıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 210 sicil numarasıyla 400 hektarda OSİAD OSB adıyla müracaat yaparak hayata geçirdik. Bölgemizin 2004 yılında yatırımcı sayısını artırmak için 1 sanayi kooperatifini daha kurduk ve Müteşebbis Heyet kararıyla daha geniş kitlelere hitap edebilmesi için Anadolu OSB ismini aldık.
Veli Sarıtoprak: Bölgenizin gelişim süreci nasıl devam etti?
Hüseyin Kutsi TUNCAY: Anadolu OSB, kuruluşundan bugüne kadar hiç kamu kaynağı ya da herhangi bir hibe, destek almadı. Her şeyi kendi kaynak ve emeklerimizle yürüttük. Bu nedenle epey de zorlu süreçlerden geçtik fakat 2007 yılında kamulaştırma işlerini sonuçlandırabildik. Aynı kararlılık ve ivme ile 29 Ekim 2008 tarihinde altyapı çalışmalarına başladık ve 31 Aralık 2017 tarihinde tamamladık. Anadolu OSB’nin inşaatlarını etaplama sistemi ile yaptık. İlk etap teslimleri ise kura yöntemi ile 2009 yılında yaparak, 2011 yılında yapı ruhsatlarını vermeye başladık. 2012 yılında ilk firmamıza işyeri açma ve çalışma ruhsatını teslim ettik. 2016 yılında ana alandaki üçüncü ve son kura çekimi ile tüm hak sahipleri yerleri teslim ettik. Bu ülke tarihinde ender bir başarı öyküsüdür.
Veli Sarıtoprak: Bu başarı öyküsü şu an nasıl devam etmektedir?
Hüseyin Kutsi TUNCAY: 225 parselin bulunduğu 300 hektar büyüklüğündeki ana alanımıza ilave olarak 100 hektarlık genişleme alanımızda da 2022 yılı itibariyle kamulaştırma işlerini tamamlayarak, altyapı inşaatlarına devam edilmektedir. Bölgemizde Eylül 2023 tarihi itibariyle; ana alandaki 214 adet sanayi parselinin 74’ünde inşaat faaliyetleri devam etmekte olup, ağırlıklı olarak makine, elektrik, savunma, bilişim, metal işleme, inşaat ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren bu firmaların 98 tanesinde üretime geçilmiş ve yaklaşık 6.000 kişiye istihdam sağlanmıştır. Bölgemizden 5 kıtada yüzü aşkın ülkeye ihracat yapmaktadır. Bölgemiz tamamlandığında ise 300 fabrikada 20.000 kişiye istihdam sağlanacağı öngörmekteyiz.
Veli Sarıtoprak: Anadolu OSB’nin yönetim şeklinden bahseder misiniz?
Hüseyin Kutsi TUNCAY: Bölgemizin yönetimini üreticileri belirlemektedir. Bölgemiz, 2018 yılında kurucu ortakları S.S. OSİAD Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi ve S.S. Orta Büyüklükte Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi’ nin kapanış genel kurullarını gerçekleştirerek katılımcı demokrasiye geçmiştir. Anadolu OSB’ nin yöneticileri Bölgenin aynı zamanda yatırımcılarıdır.
Veli Sarıtoprak: Anadolu OSB’nin çevreci uygulamalarından bahseder misiniz?
Hüseyin Kutsi TUNCAY: Türkiye’de henüz OSB’lerde çevreci yaklaşımlar bir kavram dahi değilken, Bölgemiz fabrikalarından önce yeşil alanlarına hayat vermiştir. Bu nedenle de bölgemiz bir rol model olarak gösterilmektedir. Bölgemiz, sınırları dahilinde kalan bataklığı 70 bin metre kare büyüklüğünde yağmursuyu göletine dönüştürerek, orada yeniden yaşam başlattık. Etrafını ise ağaçlarla koruma altına aldık. Yine alan sınırlarımız içerisinde yer alan yüksek gerilim hatlarının altına Çanakkale Savaşlarında Ankara’dan şehit olan 1764 askerimiz anısına 1764 badem ağacı diktik. Bu ağaçları sonradan 2500’ e çıkardık. Pandemide yaşamını yitiren sağlık çalışanları anısına Şifa Ormanı oluşturduk. Yarbay Mustafa Kemal ve 57. Alay Mavi Çam Koruluğu, kanal yolları boyunca ceviz ağaçları bulunmaktadır. Ayrıca Büyük Taarruzda kaybettiğimiz 4015 şehidim anısına başlattığımız ağaçlandırma çalışmasını da büyük ölçüde tamamladık. Bölgemiz 2018 yılında Avrupa Çevre Ödülüne layık görülmüştür.
Veli Sarıtoprak: Anadolu OSB’nin eğitime katkıları var mıdır? Var ise nasıl çalışmalar yapmaktasınız?
Hüseyin Kutsi TUNCAY: Mesleki ve teknik eğitim, ülkeye nitelikli işgücü sağlayarak ekonomik kalkınmayı destekler ve işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılayarak, ülkenin rekabet gücünü artırır. Bu nedenle üretimle bir kalkınma politikası istiyorsak hepimiz mesleki ve teknik eğitime desteği görev edinmeliyiz. Bölgemiz Başkent Üniversitesi ile işbirliğinde ülkenin ilk OSB içerisindeki vakıf meslek yüksekokulunu kurdu. Okulda Bölgemizin ihtiyaçları çerçevesinde belirlenen makine, endüstriyel kalıpçılık, elektronik haberleşme, insansız hava araçları teknoloji ve operatörlüğünde eğitim verilmektedir. Burada eğitim gören öğrencilerine Bölge içerisindeki fabrikalarda uygulamalı eğitim imkanı ve istihdam olanağı sağlanmaktadır. Uygulamalı ve ihtiyaca yönelik eğitim ile aynı zamanda Meslek Yüksekokulu mezunlarının ara elaman yerine, “Aranan Eleman” olarak yetiştirilmesini hedefliyoruz. Sürekli Mesleki Eğitim Merkezimizde de meslek geliştirme eğitimleri vermekteyiz. Ayrıca Çanakkale şehitleri anısına diktiğimiz badem ağaçlarından elde ettiğimiz gelir ile mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilere hem burs hem de staj ve istihdam imkanı sağlıyoruz. Vehbi Koç’un da ifade ettiği gibi, meslek lisesi memleket meselesidir.
Veli Sarıtoprak: Anadolu OSB sosyal etkinlikleri ile sıkça gündeme geliyor. Bir OSB olarak neden bu projeleri yapıyorsunuz?
Hüseyin Kutsi TUNCAY: Genç cumhuriyette çağdaşlaşmanın temelleri fabrikaların yerleşkelerinde atılmıştır. Sanayinin üretim gücü, kültürel değişimde de kullanılmış sosyal gelişmeye rehberlik etmiştir. Ülkede sanayi ile modern milli kültür oluşturulmuştur. Biz de tıpkı genç Cumhuriyetteki gibi Bölgemiz işverenlerini, çalışanlarını, öğrencilerini ve hatta ailelerini aynı yurttaşlık temelinde buluşturan, sosyal bağları güçlendiren, kültürel etkileri yüksek etkinlikler yapıyoruz. Her yıl yüzlerce bisiklet sporcusunun katılımıyla Ankara Kalesinden başlayarak, Bölgemiz Çanakkale Şehitleri Anıtında sonlanan Kurtuluşun Merkezi Anadoluya Bisiklet Turu- 1764’ü gerçekleştiriyoruz. Aynı etkinlik kapsamında yağmursuyu göletimizde Sportif Sazan Balığı Yakalama Yarışması yapıyoruz. Konserler, gösteriler, sergiler düzenliyoruz. Geçen yıl Sanayide Resim Çalıştayı düzenledik. Hemen ardından Sanayide Sanat Festivalini yaptık. Her yıl 18 Mart’ta ve 10 Kasım’da tören düzenliyoruz. Tüm bu organizasyonlara sanayi çalışanlarını, işverenlerini ve öğrencilerini dahil ediyoruz.
Veli Sarıtoprak: Anadolu OSB’nin hedef projeleri nelerdir?
Hüseyin Kutsi Tuncay: Anadolu OSB olarak kuruluşumuzdan itibaren ülkemize önemli bir miras bırakacağımız düşüncesiyle geleceği olan projelere yatırım yapmayı tercih ediyoruz. Bu düşünce ile geliştirdiğimiz Kentsel Tasarım Projemiz kapsamında ihtiyaç duyulan ticari fonksiyonlar; bankalar, kreş ve anaokulu, teknoloji geliştirme bölgesi, iş oteli gibi yapılar temel ihtiyaçları karşılarken, mesleki eğitim merkezi, meslek yüksekokulu, açık spor tesisleri, sanayi müzesi, kongre merkezi, kafe ve restoran, ağaçlandırma alanları, cami gibi sosyal donatı alanları ile tüm sanayi havzasına ve toplu konut alanını kullanan çalışanlarımızın ailelerine de hizmet verecektir. 15 Mart 2023 tarihli Genel Kurulumuzda Kentsel Tasarım Projemizi onaylayarak ihtiyaç önceliğine göre inşaat çalışmalarına başladık. Bu kapsamda Önce İnsan Anaokulu ve Kreş, Ticaret Binaları, Camii, spor tesisi ve ikinci restoranın inşaat çalışmaları neredeyse tamamlanma aşamasına geldi. Ayrıca Başkent Üniversitesi ortaklığında Teknoloji Gelişme Bölgesi için Sanayi Bakanlığına müracaatımızı da gerçekleştirdik.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.