Sağlık meslek örgütleri HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması gerektiğini vurguladı!

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşen Yavru, rahim ağzı kanserinden korunmanın önemini vurgulayarak, HPV aşısının bu tür kanserlerin yüzde 90'ını önlenebildiğini belirtti.

Sağlık meslek örgütleri HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması gerektiğini vurguladı!
Yayınlanma:

İstanbul Tabip Odası ve Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) İstanbul Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında konuşan Dr. Ayşen Yavru, rahim ağzı kanserinin önlenebilir ve erken teşhis konulduğunda tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurguladı.

HPV virüsünün 100'den fazla tipi bulunduğunu ifade eden Yavru, en az 14 tanesinin yüksek risk taşıdığını belirtti. Dr. Yavru, her yıl yaklaşık 14 milyon kişinin bu virüsle enfekte olduğunu ve ömrü boyunca bu virüsle karşılaşma olasılığının yüzde 80 olduğunu dile getirdi.

Rahim ağzı kanserinin dünya genelinde kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türü olduğunu ve bu kansere bağlı ölümlerin yüzde 90'ının düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldiğini belirten Dr. Yavru, bu kanserden korunmak için HPV aşısı ve tarama programının önemine dikkat çekti.

TJOD İstanbul Şubesi Onkoloji Grubu Sorumlusu Dr. Samet Topuz da rahim ağzı kanserinin etkili önlemler alınırsa yüzde yüz önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade ederek, aşının 2006'dan bu yana kullanıldığını ve yaklaşık 600 milyon dozun uygulandığını belirtti. Dr. Topuz, son zamanlarda bazı bilimsel olmayan iddiaların ortaya atıldığına dikkat çekerek, bu tür yanlış bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. Aşıların yan etkilerinin, diğer aşılar gibi küçük ve geçici olduğunu ifade eden Dr. Topuz, halkın rahim ağzı kanseri gibi önemli bir sorunun çözümünde HPV aşılarıyla ilgili bilimsel verilere dayanmayan iddialara itibar etmemesi gerektiğini söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.