Başkent, ANKA-DER ile Turizmde Yeşil Geleceğe Koşuyor
Oluşumunda ya da yönetiminde bulunduğu sivil toplum kuruluşlarını ve gönüllük esasına dayalı yaptığı / yürüttüğü projeleri ve hak ederek aldığı ödülleri sıralamaya çalışsam bana diyecek yer bırakmayacak kadar önemli görevler üstlenen Halil İbrahim Yılmaz; ATO Başkan Yardımcılığı, Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanlığı görevlerinin yanı sıra, Başkanı olduğu Ankara Katılımcı Yönetim Derneği (ANKA-DER) ile de çok önemli hizmetlere imza atmaya başladı.
ANKARA TURİZMİ VE ANKA-DER GERÇEĞİ
ANKA-DER kurulduğunda dernekle ilgili görüşlerini; “…tarihi, kültürel, turizm, doğal, tarımsal ve benzeri değerlere sahip çıkıp geliştirmek, katılımcı demokrasinin, güçlü bir kent için kentlilik bilincinin geliştirilmesine katkıda bulunmak, kentsel problemlere kentin tüm aktörlerinin katılımıyla çözümler geliştirmeyi hedefleyen organizasyonlar yapmak gibi sorumluluklarla hareket etmek…” olarak özetleyen Halil İbrahim Yılmaz; AKK’nin ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünün destekleri ile gerçekleştirilen ve ANKA-DER 'in yürüttüğü “İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri ve Ankara’nın Turizmde Yeşil Geleceği” konulu projenin her yönüyle ele alındığı toplantıda yaptığı konuşmada yine çok önemli değerlendirmelerde bulundu.
Etkinlik bir sunumla başladı. Proje çerçevesinde 88 otel ile yapılan görüşmeyle gerçekleştirilen anket sonuçları ANKA-DER Genel Sekreteri Abdurrahman Aksu tarafından ayrıntılı bir sunumla davetlilere aktarılırken; ankete yansıyan verilerle; işletmecilerin, iklim krizinin turizme etkisinin olumsuzluğunu belirttiği ve krizin işletmeleri kâr-maliyet bakımından olumsuz etkilediği çıktı ortaya…
HALİL İBRAHİM YILMAZ: ANKARA TURİZMİ GELİŞECEK
Sunumun hemen ardından kürsüye gelen ANKA-DER Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadele adına gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlattı.
Yılmaz, Ali Ayvazoğlu’nun İl Kültür ve Turizm Müdürü olmasının ardından turizm konusunda veri oluşturulduğunu hatırlatarak, “İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri ve Ankara’nın Turizmde Yeşil Geleceği” konusunda yapılan anketle ortaya çıkan verilen önemine dikkat çekti. Orta Asya’dan İsrail’e, Aral’dan Mogan Gölüne kadar küresel çerçevede değerlendirmelerde bulunan Halil İbrahim Yılmaz, Gordion ve Arslanhane Camisinin UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmasının Ankara turizminin gelişmesine büyük etkileri olacağını söyledi.
NEVZAT CEYLAN: KRİZİN SEBEBİ YOK EDİLEN DERELER
Halil İbrahim Yılmaz’ın ardından kürsüye Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan geldi. Ankaralı olmanın yanında Ankara’nın her köşesini bilen ve gezen biri olarak, çarpık şehirleşme ile üstü kapatılan derelerinin yarattığı sıkıntıları anlattı. Buna rağmen, “Ankara’da yaşamak bir ayrıcalıktır” diyen Nevzat Ceylan, iklim krizinin sebebi üzerinde dururken bunlardan birinin iklim krizine yönelik gerekli bilincin olmaması olduğunu kaydetti.
Nevzat Ceylan’a göre;
- Ankara’da plan yapılırken dereler hiç hesaplanmamıştır…
- Deredeki doğal ağaçlar kesilerek Millet Bahçesi yapılıyor. Böyle bir şey olmamalı…
- İncesu Deresi’nin etrafı açılarak yalı evi halinde düzenleme yapılmalı…
Demek ki Ankara’yı kurtarmak mümkündür. Karamsar olmadan yeni projelerin geliştirilerek uygulanması gerekiyor.
AÇIK OTURUM BÖLÜMÜNÜN KONUŞMACILARI
Yapılan konuşmaların ardından açık oturuma geçildi. Programın bu kısmında; Başkent turizminin duayen isimlerinden Savaş Çolakoğlu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yaylı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemal Ersin Silik, ATO Şehir Tanıtımı ve Kalkınması Özel İhtisas Komisyon Başkanı, Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Dernek Başkanı Birol Akman, ATO Turizm İhtisas Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Turizmciler Dernek Başkanı Faruk Elmalı gibi isimler genel anlamda turizm özel olarak da “İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri ve Ankara’nın Turizmde Yeşil Geleceği” projesine ilişkin görüşlerini açıkladı, değerlendirmelerde bulundu.
Etkinliğin katılımcıları arasında son dönemin en faal oluşumlardan Türk İnternet Medya Birliği TİMBİR’in Başkanı Dr. Süleyman Basa da bulunuyordu.
***
SON SÖZ olarak, ANKA-DER’in Ankara turizmi adına yeni projeyle yeni bir kapı açtığını; herkesin üzerine düşeni yapması durumunda sevindirici gelişmelerin yaşanacağını söyleyebilirim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.