Muhammed Ayber

Muhammed Ayber

Demokrasinin Acı Suyu

Demokrasinin Acı Suyu

Demokrasinin temel unsurlarından biri olan seçimler, bir toplumun yönetimini belirleme ve halkın iradesini yansıtma konusunda kritik bir rol oynar. Ancak, günümüzde, seçimlerin adil ve eşit bir zeminde gerçekleştiğini söylemek mümkün değil.

Günümüz siyasi sahnesinde, para gücünün ve medyanın etkisi, seçim süreçlerini çarpıtan önemli faktörlerden biri haline geldi. Parası olan adaylar, genellikle daha fazla kaynak ve imkana sahip oldukları için medya tarafından da daha görünür bir şekilde sunuluyor.

Her adayın eşit bir şekilde temsil edilmesi ve seçim sürecine katılma hakkının güvence altına alınması demokrasinin hakkıyla uygulaması açısından büyük önem arz ediyor. Maalesef, medyanın ve diğer etkileyici faktörlerin belirli adayları daha fazla vurgulaması, seçimlerin sadece iki taraflı olarak algılanmasına neden oluyor. Diğer adayların görmezden gelinmesi medyanın demokrasi darbesi olarak değerlendirilebilir.

Demokrasinin sağlıklı işleyebilmesi için seçim sürecinin çeşitliliğe ve adil bir rekabete dayanması gerekir. Bu, farklı siyasi görüşlere sahip olan tüm adayların eşit bir şekilde ifade edilmesini ve seçmenlerin bilinçli bir şekilde tercih yapabilmesini sağlar. Ancak, günümüzde, paradan ve medya gücünden yoksun olan adayların sesi sıkça duyulmaz ve böylece seçim sürecinin çeşitliliği ve katılımcılığı önemli ölçüde zayıflar.

Bu durum güçlü adaylarında işine geliyor. Ondan dolayı demokrasinin tatlı meyvesini onlar yerken, demokrasinin acı suyunu da maalesef diğer adaylar tadıyor. Siyasi adayların karşılıklı olarak projelerini tartışması ise artık mazide kaldı.

Bu tür seçimler, demokrasiye zarar verir çünkü gerçek anlamda bir seçim ve temsil sağlayamazlar. Halkın farklı seslerini, fikirlerini ve çıkarlarını yansıtmak yerine, sadece belirli bir grup adayın ve çıkarın ön plana çıkmasına yol açarlar.

2019’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı tartışma o günlerin ne kadar özlendiğini hatırlattı. Ancak o program bile demokrasinin acı suyunu bizlere bir kez daha gösterdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhammed Ayber Arşivi